3ª Jornada científica 2023 – APC Puerto de Barcelona, 2 de septiembre del 2023

Tras el éxito de las dos primera jornadas científicas celebradas en el Área de Pesca Controlada del puerto de Barcelona, el sábado 2 de septiembre se celebró la tercera, justo fin de semana previo al cierre del espacio por las obras de rehabilitación y mejora del espacio, donde se pudieron medir hasta 27 especies distintas y tuvimos una divertida mañana de pesca y marcaje.

La creació d’una àrea de pesca controlada al Port de Barcelona es va aconseguir després d’anys de feina darrera d’aquest projecte i on la SPDM es va comprometre a una sèrie compromisos, com fou l’acord amb el seu partner, l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR) i amb ells, vam acordar fer una sèrie d’activitats de control d’espècies per a poder treballar en els estudis de les poblacions de les diferents espècies del nostre litoral, col·laborant també amb la Generalitat de Catalunya.

Dins d’aquest projecte, alguns dels nostres socis hi estan col·laborant durant tot l’any, aportant dades de les seves sortides de pesca i en aquestes jornades, són els diferents participants els qui hi col·laboren.

De què es tracta?
Es tracta d’anar a pescar i de comptabilitzar totes les captures, de totes les espècies, fotografiant-les sobre un ictiòmetre (un regle específic per a mesurar peixos).
Totes aquestes captures es registren amb les dades del lloc on s’han capturat, juntament amb l’hora i d’aquí van cap a una base de dades on serviran per conèixer més coses dels peixos que ens envolten que, tot i ser espècies que els pescadors de canya coneixem , molts dels comportaments d’aquests animals són força desconeguts tant pels científics com per la majoria dels pescadors.

Per això es tracta de poder disposar de tota la informació possible, tenint importància totes i cadascuna de les espècies capturades i tots els exemplars, ja siguin peixos juvenils o peixos de gran talla.

El fet de tenir peixos juvenils, ens dóna una idea de que les zones on neixen aquests peixos són properes i també ens indica la bona salut de les poblacions de la zona, a més d’indicar-nos que els depredadors disposen de preses per a capturar i alimentar-se’n. Que hi hagi exemplars adults també ens indica l’estat de salut de la zona, com igual o més important és conèixer les diferents espècies, especialment aquelles que per la manca d’interès comercial s’han estudiat menys (o gens).

Resumint: pot ser més important la informació que puguem recopilar comptabilitzant petites bogues, serrans o burrets, que no pas grans orades, de les quals existeixen múltiples estudis sobre elles.

En la jornada d’aquest dissabte hi van participar 19 dels nostres socis, que van triar diferents tècniques de pesca amb canya per tal d’intentar capturar diferents tipus d’espècies i també de diferents mesures.

També es van marcar alguns exemplars per seguir l’evolució d’aquests individus. Les marques van ser els “espagueti” de color llampant i amb un número de sèrie que són els que ajudaran a identificar els individus en cas de recaptura.

Previsions de pluja i vent pel cap de setmana, així va ser durant tota la setmana, però a les previsions anunciades el dijous pel dissabte van confirmar que el temporal trigaria una mica més i que el moviment de mar i la pluja començarien a entrar amb força a partir de la tarda… i finalment vam tenir un matí on vam poder pescar còmodes i sense problemes per la meteorologia.

Cal comentar que a la primera jornada científica del 2023, el passat 19 de febrer, un dels exemplars que es va marcar amb aquest tipus de marca, una vaca serrana (Serranus scriba), ha estat recapturat fins a 3 vegades sempre molt a prop de la zona on va ser marcat, deixant clar que és una espècie força sedentària (i reincident). La darrera de les recaptures que tenim registrada correspon al mes de juliol, de manera que també queda demostrat que en el cas d’algunes espècies, la captura i alliberament funciona i que a més el peix torna a caure al mateix parany més d’una vegada.

En cas de capturar un peix marcat, cal avisar a l’ACPR:

https://acpr.cat/recaptura/

Les tècniques emprades van ser la pesca a fondal, a la fluixa, amb boia i amb cimbell (spinning). Cal recordar que a l’APC no es pot pescar a llancer (surf-càsting).

Es van mesurar 277 peixos. Es van registrar dades de 25 espècies de peixos i dues de cefalòpodes, fent un total de 27 espècies.

Aquestes van ser les espècies capturades:

Agulla (Belone belone)

Bacoreta (Euthynnus alletteratus)

Boga (Boops boops)

Burret de morro vermell (Gobius cruentatus)

Càntera (Spondyliosoma cantharus)

Castanyola (Chromis chromis)

Déntol (Dentex dentex)

Donzella (Coris julis), mascle i femella

Esparrall (Diplodus annularis)

Espet (Sphyraena sphyraena)

Llobarro (Dicentrarchus labrax)

Morruda (Diplodus puntazzo)

Oblada (Oblada melanura)

Orada (Sparus aurata)

Pagell (Pagellus erythrinus)

Pagre (Pagrus pagrus)

Palometa (Trachinotus ovatus)

Pop (Octopus vulgaris)

Roncador (Pomadasys incisus)

Sarg (Diplodus sargus)

Sèpia (Sepia officinalis)

Serrà (Serranus cabrilla)

Serrà de bou (Serranus hepatus)

Sorell (Trachurus trachurus)

Titolero (Pomatomus saltatrix)

Vaca serrana (Serranus scriba)

Vidriada (Diplodus vulgaris)

Una divertida jornada on a més del que van poder aprendre els participants, servirà per a que la comunitat científica pugui aprendre més coses amb les dades que els puguin aportar tota la informació que se’ls va facilitar.

S’ha de destacar que els companys de l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable van acabar caminant uns quants quilòmetres amunt i avall per a poder fer les fotografies de tots els peixos, alguns es van deixar fotografiar plàcidament, però d’altres van posar força resistència saltant i brincant sobre l’ictiòmetre (el regle per a mesurar peixos). Una gran feina que va durar unes quantes hores.

Dels peixos capturats, el 80% van ser retornats vius a l’aigua, mentre que la resta van acabar a les neveres, pas previ per la cassola o la paella, doncs no cal oblidar que el peix fresc és un dels aliments més importants de la dieta mediterrània.

El dilluns 4 de setembre comencen les obres de rehabilitació i millora del dic d’abric de la bocana nord del Port de Barcelona, just on està situada l’APC. Actualment el mur està força malmès pels temporals dels darrers anys, de manera que una obra necessària i que ens millorarà la seguretat del nostre espai de pesca, ja que a més de retirar les parts malmeses i substituir-les per noves, s’aixecarà el mur, protegint més també la zona en cas de temporal.

Malauradament les obres no duraran un parell de setmanes, com a tots ens hauria agradat, es tracta d’una obra important que trigarà uns quants mesos a estar acabada, de manera que com a bons pescadors, haurem de fer ús de la nostra paciència fins a que torni a estar operatiu l’espai. Però serà una espera que valdrà la pena, ja que tindrem un espai encara millor del que hem pogut gaudir fins ara.

La propera activitat social serà el proper mes d’octubre a les platges de Sant Miquel i de Sant Sebastià, just a pocs metres de l’APC, tot i que en aquest cas es pescarà mirant cap a mar obert i no cap a la muntanya de Montjuïc, fins llavors, salut i bona pesca!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *