8è Concurs de les 3 espècies – 28 de gener del 2024 – Dic de l’Est (Port de Barcelona)

Com cada any, el darrer diumenge del mes de gener obre la temporada de la secció de Mar-Costa, en 81 ocasions ha estat el Concurs del burret l’encarregat de fer-ho, compartint la feina en 7 ocasions amb el Concurs de les 3 espècies. Enguany però, ha estat el Concurs de les 3 espècies qui ha obert la temporada en solitari i en un escenari diferent de l’habitual.

Tot evoluciona, això és innegable. De vegades aquesta evolució ens agrada i de vegades no gaire, però com diuen els científics, els que sobreviuen són els que millor s’adapten. Per això, no ens resta altra cosa que adaptar-nos a l’època i a les circumstàncies que ens toca viure.

El motiu de la creació del concurs del burret és molt simple: Aquesta pesca es practicava al port de Barcelona des del segle XIX, entre d’altres coses perquè a les aigües poc renovades del port, durant l’hivern eren poques les espècies que podien sobreviure en aquell ambient, bàsicament eren dues les famílies de peixos que corrien per allà amb abundància, els mugílids (les llísseres) i els gòbids, coneguts a casa nostra com a “burrets”. Amb el naixement de la nostra entitat, l’any 1932, es va instaurar celebrar un concurs de pesca on únicament éren valides les captures d’aquests petits peixos, tan apreciats pels pescadors (i també pels paladars, doncs tot i la seva petita talla, la seva carn és excel·lent).

Aquest concurs sempre s’ha celebrat en ambients portuaris, amb alguns canvis d’escenari, però durant els darrers 30 anys es va celebrar al Moll de Pescadors. I ja fa una colla d’anys que els burrets es retornen vius a l’aigua després de ser comptabilitzats (i que la varietat d’espècies de gòbids capturats en els darrers anys no ha parat de créixer, apuntant clarament a la millora de la qualitat de les aigües portuàries).

Enguany, l’espai està en plena operació de canvis, amb la construcció de la nova llotja de peix de la ciutat (cal recordar que la pesca és l’únic sector primari que sobreviu a la ciutat de Barcelona i s’estan fent molts esforços per mantenir-la). Per això, no ha estat possible poder celebrar la prova allà i a la resta de punts del port on hi viuen aquests petits (però voraços) peixos no ha estat possible celebrar cap prova esportiva d’aquest tipus.

Aprofitant l’arribada de la Copa Amèrica a la nostra ciutat, l’Àrea de Pesca Controlada que gestiona la nostra entitat està tancada per les obres de millora de les instal·lacions (clar que pescar burrets allà tampoc seria gaire factible, malgrat que alguns sí que viuen per allà), de manera que tampoc podíem iniciar allà la temporada. Per això, el Port de Barcelona ens va autoritzar a fer les dues primeres proves de l’any de l’Àrea de Mar-Costa al Dic de l’Est on, tot hi haver-hi burrets (no són de llarg la familia de peixos més comuna a la zona, on les captures d’aquests és totalment ocasional). D’aquesta manera, es va descartar celebrar el tradicional Concurs del burret i celebrar únicament el Concurs de les 3 espècies.

En el Concurs de les 3 espècies, els esportistes només poden presentar un màxim de tres peixos al pesatge, havent de ser aquests de diferents espècies, de manera que toca empescarse-les per intentar enredar diferents peixos amb diferents tècniques, a la recerca no només de pescar el més gros, també cal enredar dues espècies més.

Tenim un hivern que sembla més una primavera que no pas altra cosa, de manera que dies abans de la prova, la discussió era sobre si podríem pescar en màniga curta al mes de gener, una situació que, a més de curiosa, és preocupant.

En aquesta ocasió, en la col·laboració de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona amb l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable, comptàvem amb el doctor Pablo Cermeño per a fer el control de les captures, qui s’encarregaria també de seleccionar els peixos que serien marcats abans del seu alliberament per a poder fer el seguiment d’aquests. Cal recordar que malgrat que algunes espècies viuen a les nostres aigües des de fa milers d’anys, molts dels comportaments d’aquestes són desconeguts pel món científic que, amb l’ajuda dels pescadors de canya poden mica en mica anar aprenent una mica més sobre aquests peixos.

Com sempre, el dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social, per a no perdre gens de temps el diumenge.

06:15 – Concentració al punt de trobada. Una vegada ja hi som tots, toca anar plegats cap a la zona de pesca, passant pel control de duana d’accés al port (el delegat de Mar-Costa, com marca el protocol ja havia avisat a la Policia Portuària una hora abans, ja que és el Cos de Guardamolls qui s’encarrega d’obrir el recinte per a l’activitat).

06:30 – Passada per la duana i la Policia Portuària obre el recinte. Un cop a dins, es marquen els punts de pesca i tothom va situant-se al que li toca i es munten tots els estris de pescar.

08:00 – Botzinada i a pescar! La modalitat de pesca és lliure, de manera que alguns opten per pescar a llancer, altres a fondal, alguns amb boia, també a la fluixa i alguns van provant una estona això i una estona allò, sempre a la recerca de diferents espècies.

Dia amb el cel emboirat, però amb una temperatura molt suau, especialment si tenim en compte que som a finals del mes de gener.

21 espècies diferents comptabilitzades i 11 exemplars marcats.

Esparrall (Diplodus annularis), vidriada (Diplodus vulgaris), sarg (Diplodus sargus), morruda (Diplodus puntazzo), pagre (Pagrus pagrus), pagell (Pagellus erythrinus), salpa (Sarpa salpa), oblada (Oblada melanura), vaca serrana (Serranus scriba), serrà (Serranus cabrilla), congre (Conger conger), donzella (Coris julis), moll de roca (Mullus surmuletus), boga (Boops boops), castanyola (Chromis chromis), llavió (Symphodus tinca), grívia negra (Labrus merula), fadrí (Thalassoma pavo), burret de morro vermell (Gobius cruentatus), bavosa de plomall (Parablennius pilicornis), capsigrany (Parablennius gattorugine).

Alliberament de morruda marcada: https://fb.watch/p-iUOlS_mq/

Alliberament de congre marcat: https://fb.watch/p-iWlTrm84/

13:00 – Botzinada i canyes amunt.

Després del pesatge i alliberament de les captures així va quedar la classificació:

Un magnífic diumenge de pesca amb els companys, on captures en surten una colla, però es repeteixen força algunes espècies, com són els esparralls i els pagells. I sí, també van sortir uns quants burrets (en aquesta ocasió tots van ser del tipus Gobius cruentatus), de manera que també va ser present aquesta família de peixos un any més a l’inici de la temporada. Ara ja queda ben poc per començar un nou Campionat de Mar-Costa, en aquest mateix escenari, però abans vindrà la segona prova del Campionat d’Embarcació fondejada el dissabte 17 de febrer, a les aigües de Sant Feliu de Guíxols. Fins llavors, salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *