82è Concurs del “Pavo” – Dic de l’Est (Port de Barcelona) – 26-11-2023

I per tancar una nova temporada, un any més toca celebrar el tradicional Concurs del “Pavo”… per 82a vegada ja. Aquest any canviant d’escenari, però seguint al Port de Barcelona, toca tornar a visitar el Dic de l’Est.

I amb aquesta ja són vuitanta-dues les edicions del concurs que tradicionalment tancava la temporada de pesca, celebrant-se sempre el darrer diumenge del mes de novembre. Com expliquem cada any, el nom prové de que el primer premi que es donava era un gall d’indi viu, animal tradicional a la taula del dia de nadal i que antigament es comprava viu per a sacrificar a casa. Per sort, d’allò només se’n recorda el nom i els premis han anat evolucionant.

I no només han evolucionat els premis, també ho han fet les normatives de la prova. Des dels seus inicis a fa uns pocs anys, aquesta prova es puntuava de la següent manera: 1 peix = 1 punt. Tant s’hi valia la talla del peix, valia igual un llobarro de 5kg que un burret de 15 grams, 1 punt cadascun.
Fa uns anys es va decidir modernitzar una mica el format i buscar una normativa més sostenible i mantenint una mica la singularitat de la prova, de manera que a les darreres temporades s’ha mantingut el mateix format: només es poden presentar 3 peixos al pesatge, havent de ser d’espècies diferents. D’aquesta manera, molt peix petit que servia per poc més que fer el suquet per l’arròs, ara sobreviu i podem seguir gaudint de la pesca.

Durant els darrers anys, el concurs del “Pavo” es celebrava al Moll del Rellotge (abans al “coto del Rompeolas”, Barceloneta, etc.), però les obres de la nova Llotja de Barcelona impedien que es celebrés allà aquest any. La previsió era que es celebrés a l’APC (àrea de pesca controlada de la bocana nord), però amb l’arribada de la Copa Amèrica de Vela es van avançar les obres de rehabilitació i millora de l’espai, que romandrà tancat fins la propera primavera, de manera que l’Autoritat Portuària ens va oferir l’opció de poder celebrar-lo al Dic de l’Est del Port.

Com hem explicat moltes vegades, aquest és un espai d’accés restringit, un recinte tancat que s’obre expressament per aquestes activitats, on la policia portuària s’encarrega d’obrir el recinte per a poder-hi accedir i un cop sortim, tornar a quedar tancat amb pany i forrellat.

Aquest any, a més, comptem amb una novetat, com és la presència d’un biòleg i 5 veterinàries que formen part d’un projecte conjunt de l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable (ACPR) amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a fer un control i seguiment d’espècies. Durant la prova, mesuren i fotografien les captures (les que comptabilitzen i les que no) i també es marquen les espècies que són d’interès fer-ne un seguiment.

Objectiu d’aquesta iniciativa? Doncs poder ampliar l’àmplia base de dades que des de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona s’ha estat realitzant els darrers anys, conjuntament amb el Port de Barcelona, per a poder conèixer millor quines són les espècies que hi viuen, quines són més comunes, quines estacionals, etc. Totes les espècies són importants, com ho són també les seves mesures, doncs és important saber si són exemplars joves nascuts en proximitat, exemplars reproductors, etc. És igual d’important una petita boga o castanyola que una gran orada o un mero gros. Aquestes dades després serveixen per diferents estudis, on els científics poden treure valuosa informació.
Cal tenir en compte que moltes d’aquestes espècies no hi ha altra manera de capturar-les i una activitat com aquesta és una oportunitat que cal aprofitar.

Finals de novembre, però sembla que el fred es resisteix a arribar… gairebé tant com la pluja… les previsions són de bon temps, tot i que sense massa sol, cel rúfol, però sense vent i amb temperatura prou agradable.
La temperatura que sí que està per sota de la mitjana per l’època és la de l’aigua, molts dies de vent a les darreres setmanes han fet refredar força l’aigua del mar, contrastant amb les suaus temperatures de l’ambient.

06:15h – Concentració al punt de trobada. Salutacions i es situen els cotxes en fila ordenant-los per banderí per facilitar la col·locació a l’àrea de pesca.

06:30h – Es passa per la duana d’accés al port. Seguint el protocol, el delegat de Mar-Costa havia trucat a la Policia portuària per a que obrissin la porta del recinte, de manera que una vegada passat el control duaner i seguir el camí per dins del port, s’arriba a la zona de pesca. Un cop a dins, es marquen els punts de pesca i ja tothom es col·loca al punt assignat pel sorteig realitzat el dijous al local social.

07:00h – Es comença a preparar tot el material de pesca. Cal tenir en compte que en aquest concurs la modalitat de pesca és lliure a dues canyes, per aquest motiu es veuen diferents “estratègies” per part dels diferents esportistes, a la recerca de poder enredar els peixos, quant més grossos, millor.

08:00h – Botzinada i canyes a l’aigua. Canyes de llancer, de fondal i de boia són les que es veuen per la zona. Esquers de tota mena (cucs variats, sardines, sípies, calamar, llagostí, pa, crancs, bogues, …). Alguns busquen sort just a la riva, d’altres a llarga distància. Els qui pesquen a boia a diferents fondàries. El qui pesquen a fondal amb diferents pesos.

Són moltes les espècies capturades, tot i que algunes no es comptabilitzen a la classificació, doncs com que només es poden pesar tres peixos, si algun dels esportistes ha aconseguit capturar més de tres espècies, les més petites ja no es compten per la prova (però sí que s’anoten pel control d’espècies).

Les espècies capturades són:

1.- Esparrall (Diplodus annularis), 2.- Vidriada (Diplodus vulgaris), 3.- Sarg (Diplodus sargus), 4.- Morruda (Diplodus puntazzo), 5.- Pagell (Pagellus erythrinus), 6.- Besuc blanc (Pagellus acarne), 7.- Oblada (Oblada melanura), 8.- Boga (Boops boops), 9.- Salpa (Sarpa salpa), 10.- Mero (Epinephelus marginatus), 11.- Morena (Muraena helena), 12.- Congre (Conger conger), 13.- Serrà (Serranus cabrilla), 14.- Vaca serrana (Serranus scriba), 15.- Donzella (Coris julis), 16.- Fadrí (Thalassoma pavo), 17.- Llavió (Symphodus tinca), 18.- Tord becut (Symphodus rostratus), 19.- Grívia negra (Labrus merula), 20.- Moll de fang (Mullus barbatus), 21.- Corball de fang (Umbrina canariensis), 22.- Llissa vera (Chelon labrosus), 23.- Galta-roig (Chelon auratus), 24.- Sorell (Trachurus trachurus), 25.- Castanyola (Chromis chromis), 26.- Banyut (Parablennius tentacularis), 27.- Burret negrós (Gobius niger), 28.- Cabot anglès (Gobius cruentatus), 29.- Roncador (Pomadasys incisus).

29 espècies diferents, algunes amb més exemplars que d’altres, però tenint en compte que fa dues setmanes, al mateix escenari se’n van capturar algunes que en aquesta ocasió no s’han capturat, dóna una idea de la varietat de peixos que tenim a la nostra ciutat.

13:00h – Botzinada i canyes amunt.

Els encarregats del pesatge van passant per cada punt de pesca per a dur a terme el recompte i la pesada, mentre que els científics acaben prenent les dades dels peixos que els mancàven (mesura i fotografia). Després toca l’alliberament de les captures on, a més, es marquen alguns exemplars amb “l’espagueti” identificador per dur un control en cas de recaptura (en aquesta ocasió es van marcar 13 exemplars).

Finalment la classificació ha acabat així:

Moltes felicitats al guanyador, el Marc Gómez, que porta de soci gairebé tants anys com té i feia força temps que no se’l veia per un podi.

Tots els participants s’han emportat un polo personalitzat de la Societat i han pogut gaudir d’un dia de pesca en un magnífic escenari on sempre hi ha alguna sorpresa.

I un any més, tanquem la temporada de pesca, un any on hem seguit aprenent i millorant tots plegats, tant a nivell purament esportiu, com a nivell organitzatiu (encara queda força camí fins l’excel·lència, però encara que el camí faci pujada, mica en mica anem avançant).

Moltes gràcies a tots i totes els que ens heu ajudat un any més a tirar-ho endavant.

Ens tornem a trobar al dinar de nadal i entrega de premis del diumenge 17 de desembre, fins llavors, Salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *