80a Edició del concurs del Burret – 26-01-2020

Vuitantena edició del concurs més tradicional de la Societat, el concurs que any rere any obre la temporada de les competicions de Mar-costa.

“Gobius niger”, el nom d’aquest petit peix ossi que difícilment supera els 12 centímetres de llargada potser no és conegut per molts, però si parlem del “burret”, ara sí que la majoria de pescadors saben de què es parla, especialment els pescadors més veterans, doncs sempre havia estat una espècia molt buscada pels ports especialment en el període hivernal, quan tradicionalment altres espècies no es deixaven veure i era gairebé l’única espècie que es deixava pescar durant els mesos més freds.

Peix petit i de gustosa carn blanca, però també animal territorial i agressiu que no dubta en atacar enèrgicament allò que passa pels seus dominis, fet que fa les delícies dels pescadors que els cerquen, doncs tot i la seva petita talla la seva particular picada és sempre un moment interessant.

A diferència d’altres modalitats de pesca, la pesca del burret és dinàmica pel fet d’haver d’anar passejant a la recerca d’aquests petits gòbids pel fons de les aigües portuàries, provant sort per tots els petits racons amb tota una col·lecció de petits artilugis artesanals que cadascú es prepara per poder enredar aquests petits i curiosos peixets.

Anys enrere era una espècie especialment abundant a les nostres aigües portuàries, poca presència de depredadors, poca competència amb altres espècies i aigües amb molt d’aliment al seu abast. Molt diferent a l’actualitat, on hi ha molta més diversitat d’espècies a la zona, especialment per la netedat de les aigües, algunes d’aquestes espècies també s’alimenten dels burrets i d’altres competeixen pel mateix espai (com els tords, llepissosos i esparralls). Això ha fet que el nombre d’exemplars capturats hagi caigut en els últims anys, fa vint anys era impossible plantejar-se de guanyar amb menys de 200 burrets, cosa que últimament hem tingut campions que amb prou feines han superat els 50 burrets i amb menys participants, però tot i això, segueix havent interès per mantenir la que potser és la més antiga de les modalitats de pesca esportiva a la nostra ciutat.

El que també ha canviat és el tracte a les captures, doncs la opció de “captura i alliberament” (“Catch & release” com diuen els anglosaxons) és la més vàlida per poder mantenir una espècie tocada ben viva i poder seguir gaudint-la per molts anys.

La data no canvia, sempre ens tornem a trobar el darrer diumenge del mes de gener per temptar els burrets i enguany, després de 5 hores a la seva recerca, després del temporal Glòria i amb unes temperatures primaverals, la cosa va acabar així:

1.- Pere Casanovas – 77pcs
2.- Joan M. Espinosa – 46pcs
3.- Santiago Estrany – 38pcs
4.- Francisco Bernardo – 34pcs
5.- Christian Buscemi – 32pcs
6.- Albert Codina – 31pcs
7.- Félix Muñoz – 20pcs
8.- Xavier Agell – 18pcs
9.- Enric Vicente – 6pcs
10.- Ángel Ortiz – 3pcs
11.- Mateu Mor – s/c
Burret més llarg: 15cms – Joan M. Espinosa
Burret més curt: 4,9cms – Christian Buscemi

 

Aquest any hi havia un premi especial cedit per la botiga col·laboradora PESCAMARESMA de Malgrat de Mar (carrer Girona 69) al burret més llarg, classificació ajustada, doncs les diferències han estat mil·limètriques, literalment, amb 15 cms del burret més llarg aconseguit pel Joan M. Espinosa, superant els gairebé 14,9cms del segon burret classificat i que li han valgut un magnífic lot de productes de pesca.

I l’altre premi especial, ofert per la botiga col·laboradora LA PESCA BARCELONA (Carrer General Castaños, 6 , antiga casa “La Viuda”) era un lot de material de pesca de cefalòpodes que també ha estat disputat entre els diferents participants per veure qui havia aconseguit pescar el burret més petit, que finalment s’ha endut el Christian Buscemi amb un burret que li faltava 1 mm pels 5 cms.

80 edicions de pesca del burret que fan que el concurs més antic de la Societat segueixi viu un any més tot i les diferents pressions, per això portem 6 edicions compartint espai amb el concurs de les espècies, però mantenint al calendari una data fins ara inamovible.

Pel burret ens tornem a trobar al 2021, però les nostres activitats no paren i en res tornem a tenir una canya a les mans.

Fins llavors, Salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *