75è Concurs del Burret (2.015)

Avui hem celebrat el tradicional “Concurs del Burret”, que com cada any obre la temporada de concursos de la nostra Societat i que aquest any celebrava la 75ª edició.

Concurs del Burret 2015_16(www.societatpescadorsbarcelona.com)

La pesca del burret (gobius niger) sempre havia estat la pesca tradicional a Barcelona durant els mesos d’hivern, tot i que la seva petita mida faci pensar que es tracta d’una pesca poc apassionant i fins i tot avorrida, tots aquells que l’han practicat podrien explicar desenes d’anècdotes desmentint-ho. Era normal trobar als pescadors per tots els racons del port (quan era permès pescar-hi) rascant els fons amb hams diminuts, amb petites petxines o cucs d’esquer, col.locats en petites obres d’enginyeria domèstica fetes de llautó conegudes entre els pescadors com a “trapecis”. L’objectiu eren aquests petits peixos (altrament molt saborosos), que tenen una picada molt característica, que recorda una ametralladora, ja que com a depredador i territorial que és, ataca amb ganes l’esquer en moviment.
Amb els anys s’ha anat perdent l’afició per aquesta pesca, però des de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona hem seguit practicant-la un sol dia a l’any, per allò de seguir les tradicions de la nostra ciutat. Com que a l’escenari on fem el concurs hi ha una sèrie d’obres que impedeixen poder practicar aquesta pesca de la manera tradicional (anar caminant i cercant els burrets amunt i avall), hem hagut de fer-ho fixes en el banderí que ens ha tocat, disminuint molt les possibilitats de poder pescar-ne un nombre elevat, que per altra banda és força complicat, ja que cada any costa més de trobar-ne.
Per això, una colla de socis han preferit dedicar-se a cercar altres espècies, com la llíssera, espècie força més gran i amb més tirada per a molts. Això ens ha dut aquest any a fer dues classificacions, una destinada només als burrets, per allò de no perdre les tradicions i mantenir-les tot i les dificultats i, l’altra, destinada a les altres espècies.

Ahir va haver unes fortes ventades a Barcelona i les previsions no eren precisament les més esperançadores per una jornada de pesca, però ja se sap, som tossuts i molt malament ha d’estar el dia com per no anar-hi… almenys per la majoria!

Però res, el dia s’ha aixecat clar i amb poc vent i quan el sol estava alt, s’estava força bé així que tocava pescar. El que no acompanyava tant era la forta corrent, que anava de llevant a garbí i de garbí a llevant contínuament, complicant força el fet de mantenir els esquers on volíem, però aquestes coses, la pesca ja les té.
Els burrets han estat escassos, però presents, ara un per aquí ara un per allà i mica en mica han anat sortint, havent-hi força igualtat entre els que els cercaven i mantenint el clima de competició fins a les 14 hores, quan ha acabat el concurs.

Els que buscaven les llísseres i altres espècies han tingut diferents sorts (o destresa, que tot compta!), però avui n’han sortit algunes de bona mida, superant de llarg el quilo, algunes que no s’han deixat treure de l’aigua batallant i donant guerra que semblaven submarins. També han sortit alguns sargs de bona mida, pagells, un sorell dels que fa anys que no vèiem per aquí, alguns serrans i, el nostre participant més jove que ha enxampat una grossa nècora que no s’ha pogut resistir a l’esquer. Però a diferència dels últims anys, avui no s’han deixat veure els esparralls.

Finalment el dia ha estat força entretingut, uns han pescat més i uns altres menys (un altre dia canviaran les tornes) i el temps ens ha respectat.

El podi dels que ha optat per pescar el burret ha estat:
1er – Pere Casanovas
2on – Christian Buscemi
3er – Santiago Estrany

Concurs del Burret 1 classificat categoria A (www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2 classificat categoria A (www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 3 classificat categoria A (www.societatpescadorsbarcelona.com)

El premi especial al burret més gran : Jesús Ródenas

El podi dels que han optat per pescar la resta d’espècies ha estat:
1er – Francisco Remolar
2on – Jesús Ródenas
3er – Félix Muñoz

Concurs del Burret 1 classificat categoria B (www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2 classificat categoria B (www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 3 classificat categoria B (www.societatpescadorsbarcelona.com)

I com sempre després d’un concurs, amb ganes de més! Ara la propera prova la tenim en quinze dies, amb barca, a veure si tenim un bon dia i aconseguim bones captures.

Unes fotos del dia:

Concurs del Burret 2015_1(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_2(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_3(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_4(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_5(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_6(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_7(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_8(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_9(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_10(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_11(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_12(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_13(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_14(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_15(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_17(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_18(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Concurs del Burret 2015_19(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *