69è Concurs de la Mare de Déu del Carme – APC Port de Barcelona (23-07-2023)

I ja hi tornem a ser, un any més, com cada juliol, el concurs de pesca en homenatge a la Patrona dels pescadors i els mariners, la Mare de Déu del Carme en la seva 69a edició.

Antigament, el patró dels mariners i pescadors era Sant Elm, però diu la llegenda que la Mare de Déu del Carme li va “prendre el relleu” després d’una fortíssima tempesta. En aquesta tempesta, un vaixell anglès va estar a punt de naufragar, però un dels mariners de bord duia un escapulari de l’ordre Carmelita i, tement enfonsar-se i perdre la vida tots plegats, es va a posar a resar-li a l’escapulari. De cop i volta, la tempesta es va aturar i van sortir tots ilesos després de l’experiència. Aquesta història va córrer entre la gent de mar i així, la llegenda feu que la Mare de Déu del Carme li prengués el lloc a Sant Elm i es convertís en la patrona de la gent de mar.

Ja són 69 edicions del Concurs de pesca organitzat per la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona en homenatge a la nostra patrona, celebrant-se sempre el dia més proper possible al dia 16 de juliol, aquest any, la data escollida, el diumenge 23 de juliol i l’escenari, seguint a la nostra ciutat marinera, l’Àrea de Pesca Controlada que gestiona la nostra entitat al Port de Barcelona.

En aquesta prova esportiva hi ha dues classificacions, una individual i una per parelles, de manera que els esportistes participants es van inscriure per parelles i el sorteig dels punts de pesca es va fer mantenint aquestes. La classificació més important és la individual, aquesta, es divideix en dos sectors, mentre que a la classificació per parelles no es tenen en compte els sectors.

Finalment 15 parelles es van animar a prendre part a la prova, on les opcions de pesca són la pesca amb boia o la pesca a fondal, amb una sola canya en acció de pesca (en reserva tantes com es vulgui). La considerable fondària de l’espai de pesca (entre 12 i 15 metres de profunditat) es presta a diferents modalitats de pesca a la recerca de les diferents espècies que ronden per allà, de manera que cal preparar l’estratègia o estratègies per a poder capturar algunes de les desenes d’espècies que ja hem catalogat l port de Barcelona.

06:15h – Concentració dins de l’àrea de pesca. Abans d’això, els encarregats de la Junta de la Societat havien muntat la carpa i preparat el sorteig dels punts de pesca. Al moment de fer-se el sorteig, es van entregar unes bosses personalitzades i uns barrets de palla de la Societat per a poder suportar millor el calor i el sol estival que ens esperava durant el dia. Una vegada fet el sorteig, tots els esportistes es van anar dirigint cap al punt de pesca assignat al sorteig, com sempre, hi ha força coses a preparar abans de poder començar a pescar.
Alguns presenten el dia pescant amb caixó (la majoria), altres amb panier i la resta amb cadira. Els qui pesquen amb boia han de mesurar el fons del punt on els toca pescar, qls qui pesquen a fondal van adaptant el pes del llast a la corrent del dia.

07:15h – Botzinada i es comença a brumejar.

07:30h – Botzinada i hams en remull, ha arribat l’hora de la pesca!

L’activitat va variant segons el punt de pesca i la tècnica, sent els esparralls els protagonistes a primera hora dels qui han provat sort remenant el fons i els que han provat sort a menys fondària van barallant-se amb els petits besucs blancs i altres espècies com les bogues i les castanyoles.

Més de 20 espècies són capturades durant la jornada, malgrat que algunes no arriben a la seva mesura mínima i finalment no són comptabilitzades (besuc blanc 17cm, dèntol 35cm, moll reial 15cm, sarg 23cm), però un bon nombre de captures animen la jornada, amb les oblades, roncadors, vidriades, sorells, galta-rojos, morrudes, palometes i la resta com a protagonistes, gairebé tant com el sol que durant tot el matí escalfa la zona.

12:30h – Botzinada i hams amunt. S’acaba la pesca i és l’hora del recompte, pesatge i alliberament de les captures que han estat esperant dins les nanses a que arribés aquesl moment.

Finalment així és com acaba la jornada:

Els tres primers classificats, a més del trofeu corresponent també es van endur uns vals de compra per gastar a les botigues de pesca col·laboradores: CASA CALICÓ (Carrer Àvila, 94), LA PESCA BARCELONA (Antiga casa “La Viuda”, carrer General Castaños, 6), PESCAMARESMA (carrer Girona, 69, Malgrat de Mar).

Premi especial pel plusmarquista, Quim De la Puente.

Premi especial pel major nombre de captures, Xavier Agell.

Premi especial per la primera classificada, Marta Fernàndez.

Premi especial al primer infantil classificat, Rubén García.

I trofeus per les primeres parelles classificades.

Una divertida jornada de pesca, en un magnífic escenari on, durant els propers 10 mesos no s’hi celebrarà cap altra competició, doncs els proper dilluns 4 de setembre l’Àrea de Pesca Controlada es tancarà per donar pas a l’inici de les obres de rehabilitació i millora de l’espatller malmès pels temporals. Abans de tancar l’espai, tindrem encara una darrera activitat, amb la tercera jornada de marcatge d’espècies del dissabte 2 de setembre. Fins llavors: Salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *