4a PROVA – 78è Campionat de Mar-Costa – 11-06-2023 (APC-Port de Barcelona)

Tornem a l’Àrea de Pesca Controlada del port per la quarta prova del Campionat, la tercera en aquest escenari, però la primera a la “zona vermella” de l’APC.

L’Àrea de Pesca Controlada del port està dividida en tres zones, els primers 100 metres del moll estan pintats de color blanc (zona blanca), els següents 100 estan pintats de color groc (zona groga) i els darrers 200 metres de moll estan pintats de color vermell (zona vermella).

Els esportistes que van pescar a la zona blanca a la primera prova en aquest escenari, ho van fer a la groga a la segona prova i, en aquesta tercera, es va dividir la zona vermella en dos sectors, de manera que tots els esportistes participants hauran pescat a les tres zones.

Estem tot just a la primera temporada de pesca en aquest espai, un espai que encara estem coneixent i aprenent com pescar en unes fondàries diferents a les de temporades anteriors, on també hi varia (i molt) la corrent i altres variables.

Un punt diferent també al d’altres escenaris és el tipus de peixos que neden a l’espai, ja que tot i ser un espai amb més de 12 metres de fondària al punt menys profund de la zona vermella on es disputava la prova, no deixa de ser un punt de refugi per algunes espècies pelàgiques que van i venen cercant aliment i, alguns, fugint de depredadors. Això és una característica habitual a tots els espigons i ports, però com que és en aquest on hi pesquem, doncs és en aquest on ho podem comprovar de primera mà.

Amb l’escalfament de la temperatura de l’aigua a pocs dies que arribi a l’estiu, com cada any alguns juvenils d’algunes espècies s’hi apropen en grans quantitats, sent un problema per a la pesca, doncs aquests petits peixos, a més de ser complicats de pescar per la seva petita talla, no són vàlids ni per la competició ni tampoc per la pesca recreativa, com són els petits clupèids i els petits besucs blancs (anomenats també “panxitos” en el seu estat juvenil).

El dissabte abans de la prova, al vespre, es comunica a tots els participants el resultat del sorteig dels punts de pesca, de manera que tothom se’n va a dormir sabent el lloc on li tocarà pescar i potser el coixí li pugui donar alguna idea de com afrontar la competició.

06:45h – Concentració ja dins de l’APC. Toca muntar la considerable quantitat de trastos que porten alguns, mesurar fondàries, preparar el brumeig, esquers, etc.

Una setmana marcada per la pujada de les temperatures i sol, molt sol, alguns opten per dur un para-sol entre tot “l’armament” de pesca, però ningú s’oblida l’aigua per combatre les altes temperatures. Absència de vent i mínima corrent. Les condicions per a poder pescar còmodes, excepte per la calor, hi són.
Ja a les primeres calades fan acte de presència, com si es tractés de piranyes, enormes bancs de juvenils besucs blancs i petits clupèids, devorant l’esquer i gaudint dels núvols de brumeig a base de pa, formatge i sardina que els esportistes van llençant a mar intentant atreure i mantenir altres peixos..

Malgrat haver d’evitar la presència d’aquests voraços peixos, acaben sent capturats peixos de gairebé vint espècies diferents, com són els esparralls, sorells, oblades, serrans, castanyoles, bogues,donzelles, vidriades, molls de fang i de roca, burrets, pagells, cànteres, un llavió, una escórpora fosca (també van sortir alguns cap-rojos, però al ser tots sota-talla, van ser alliberats immediatament i no es van comptabilitzar ni pesar) una oradella, un galta-roig i la peça gran del dia, una lluitadora llissa vera que aconsegueix capturar la Marta Fernàndez. Una jornada on tot i les poques captures que acaben a les nanses a l’espera del recompte i pesatge, és molt distreta lluitant per evitar les captures no desitjades, que contínuament eren presents. Cal tenir en compte que els peixos sota talla que es presenten al pesatge penalitzen restant el seu pes i cada vegada tothom va amb més cura a l’hora de mesurar les captures abans de posar-les a la nansa.

13:00h – S’acaba la prova, canyes amunt i arriba l’hora del pesatge i recompte, moment previ a l’alliberament de les captures. Cal dir i felicitar a tots els esportistes, doncs tot i que l’enorme quantitat de petits peixos, no es va haver de penalitzar ni un sol gram a ningú i aquesta vegada era un bon repte!

Finalment així va quedar la jornada:

S’ha de fer una felicitació especial a la guanyadora de la prova, la Marta Fernàndez, doncs feia literalment dècades que una noia no guanyava un concurs social, un fet que ens alegra molt i que ens agradaria que no es quedés en una anècdota. I no només això, també va aconseguir una meritòria setena posició la Lourdes Fernàndez (no, no són família, encara que comparteixin cognom).
Volem agrair també la col·laboració de DECATHLON MOLLET, premiant amb uns vals de compra als primers classificats, que amb tot el material que s’empra per a pescar, són molt agraïts.

El campionat segueix posicionant-se, però hi ha moltes probabilitats que per la propera prova hi pugui haver un considerable número de canvis, ja que començaran a arribar els primers resultats descartats. El que està realment apretada és la classificació per equips, ningú s’aconsegueix escapar i cal recordar que en aquesta classificació, només es descarta un resultat de tota la temporada.

Ara el campionat farà una pausa estival i retornarà trepitjant novament la platja a l’octubre, però encara queden unes quantes activitats de la Societat fins llavors, així que no amagarem gaire les canyes i els hams, sent la primera activitat, el Campionat de Catalunya de boia, fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *