1a Prova – 79è Campionat de Mar-Costa – Dic de l’Est (Port de Barcelona) – 25-02-24

Ja hi tornem a ser, un any més i amb aquest en són 79, posant en marxa el Campionat Social de Mar-Costa. Un any que, per les circumstàncies, és l’inici més matiner de les darreres dècades, ja que començar al febrer no havia succeït fins ara. Comencem el Campionat a l’escenari “reserva”, ja que al “titular” li estan rentant la cara i no hi podrem accedir fins d’aquí a uns pocs mesos.

Doncs sí, un inici ben matiner de Campionat, però així havia de ser. Les obres de condicionament a l’APC del port no ens permeten de fer-hi activitats fins que aquestes finalitzin, de manera que el Port ens va oferir l’alternativa de fer les dues darreres activitats del 2023 i les dues primeres del 2024 al Dic de l’Est. Com que el Dic de l’Est és la zona escollida per les gavines corses per a poder criar, aquest espai queda totalment tancat i barrat des de l’1 de març fins al 21 de juliol, de manera que si volíem anar a pescar-hi la darrera data útil és precisament el diumenge 25 de febrer.

Tot i que de no haver estat així, tampoc ens hauríem anat massa més enllà per a començar el Campionat, la propera prova és el 9 de març a la platja, amb només dues setmanes de diferència… El motiu també és fàcil d’entendre, amb el canvi climàtic i la gran quantitat de turisme que hi ha a la nostra ciutat, fer proves a les nostres platges és cada vegada més complicat així que el fred va marxant (tot i que aquest hivern, de fred, fred, fins ara diguem que ben poc n’hem tingut). En dates d’hivern en principi les platges estan més tranquil·les i és més fàcil de poder-les organitzar.

Com sempre hem explicat, el Dic de l’Est del Port de Barcelona és un espai d’accés molt restringit on l’Autoritat Portuària ens hi ha deixat accedir en ocasions molt determinades i on s’ha de seguir el protocol que se’ns marca, però sempre és una experiència accedir-hi, doncs mai sabem quina mena de peixos ens hi trobarem, per la varietat de fons que té i per ser un espai on no s’hi desenvolupa cap mena d’activitat més enllà del manteniment (i la cria de les gavines, clar).

De manera que seguint les pautes que ens indiquen des de l’Autoritat Portuària, es prepara tota la documentació amb temps i tothom va cavil·lant les estratègies per a pescar en aquest espai.

El Campionat consta de 3 proves a dues canyes (dues a la platja i una al Dic de l’Est) i tres proves a una canya a l’APC del Port. Per a poder puntuar cal participar en un mínim de dues proves de dues canyes i dues proves d’una canya i de les 6 proves es descartaran els dos pitjors resultats de cada esportista.
També hi ha la classificació per equips, sent aquests d’un màxim de 4 esportistes i on es comptabilitzen els tres millors resultats d’aquests a cada prova.

Febrer, hivern… previsions? Durant tota la setmana han anat variant, però tot indicava que el diumenge el vent de ponent podria ser el protagonista, però les diferents aplicacions s’anaven contradient i això feia que els esportistes haguéssin de fer treballar les neurones preparant les estratègies per depèn del vent que fes.
Com que aquesta és l’única prova del Campionat on permet pescar a llancer, fondal i amb boia, decidir l’estratègia no és quelcom fàcil.

06:15h – Concentració al punt de trobada. Salutacions i intercanvis d’opinions sobre el temps que farà i com es podrà pescar… Però per ara el vent està força tranquil.

06:30h – Una vegada hi som tots, toca situar els cotxes en filera i posar rumb cap a la guixeta de la duana d’accés al Port, on la Policia Portuària (havent rebut el recordatori per part del delegat de la secció de Mar-Costa una hora abans per telèfon, com marca el protocol) ens obre pas fins a la zona on es pescarà. Els agents ens obren l’accés i es procedeix a marcar els punts de pesca, de manera que tothom es va col·locant al lloc que se li va assignar al sorteig del dijous anterior.
Com que en aquest escenari no es diferencien sectors, els components dels diferents equips es situen de forma correlativa.

08:15h – Botzinada i canyes a l’aigua. De moment, vent en calma i molta presència de cap-plans (Liza ramada) en superfície, posant-se les botes de plàncton i sense fer cas als diferents esquers dels pescadors. Varietat d’espècies van sortint, fins a 20 de diferents (i això sense diferenciar els diferents blènids, que en surten de 3 tipus diferents, però són força complicats de diferenciar sense la guia al davant).

11:45h – S’acaba la calma i el vent comença a bufar amb força, complicant força la pesca, alguns comencen a canviar la manera de pescar amb muntatges més pesants, però d’altres mica en mica van recollint, ja que és força complicat pescar així.

Una espècie molt curiosa de la zona és el Corball de fang (Umbrina canariensis), on fora del Port de Barcelona no se’n troben per les nostres latituds i des de la Societat de Pescadors Esportius de Mar estem col·laborant amb els científics a fer estudis d’aquesta espècie que tenim localitzada a la zona des del 2015. Aquest peix al principi es confonia amb el Corball de roca (Sciaena umbra) per la forma i el color, però la protuberància que té sota la boca és com la que té el Corball de sorra (Umbrina cirrosa), de manera que gairebé sembla un híbrid entre aquests dos, fins que fent diferents consultes es va poder saber que aquesta espècie és una espècie originària de les Illes Canàries i ara s’estan estudiant mostres d’ADN per saber què comparteixen els exemplars del Port de Barcelona amb els exemplars de l’Atlàntic. Des de fa uns quants anys la nostra entitat està col·laborant a diferents membres de la comunitat científica, doncs considerem que conèixer el medi és bàsic per a poder-lo conservar com cal. I… qui hi ha més interessat en que hi hagi peixos si no som els pescadors?

13:00h – Botzinada i canyes amunt. Pel vent es decideix plegar un quart d’hora abans de les 5 hores que marca el reglament.

Finalment així acaba la cosa:

No tenim manera de fer baixar del podi al Xavier Agell, que sembla que s’hi ha enganxat amb cola i en les diferents modalitats s’hi enganxa com una rèmora. Sembla que un any més ens ho posarà difícil, així que toca aplicar-se.

Per la propera prova tocarà tornar-se a embarcar, tornant a les aigües del Maresme el proper dissabte en la tercera prova del Campionat d’Embarcació Fondejada, així que, fins llavors, salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *