Normatives de pesca marítima a Catalunya

Per a poder pescar a les aigües marítimes és necessari complir certes normes, aquí us deixem les que són vigents a dia d’avui a les nostres aigües.

El primer que cal tenir clar és que per a poder pescar és necessari disposar de la llicència de pesca administrativa (en el cas de les aigües marines són d’àmbit estatal i en el cas d’aigües continentals, d’àmbit autonòmic). Les llicències, a Catalunya estan concentrades en una única que dóna dret a pescar al mar a tot l’Estat espanyol i a les aigües continentals de Catalunya.

Es pot gestionar la llicència des de la web de la Generalitat: http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/3587_Llicencia-de-pesca-recreativa-de-superficie

A què dóna dret la llicència de pesca?

Amb la llicència de pesca es pot pescar a les aigües marines excepte espais naturals protegits, les aigües portuàries o alguns trams del litoral en època de bany. Cal recordar que els ajuntaments, mitjançant les ordenances municipals, són els encarregats d’aplicar els horaris i usos de les seves platges.

La llicència de pesca recreativa serveix per a poder practicar per afició, plaer o esport (competició), sense ànim de lucre ni interès o voluntat comercial. Les captures obtingudes s’utilitzen exclusivament per a consum propi, sense que puguin ser objecte de venda o transacció.

A Catalunya, el marc normatiu vigent per a la pesca marítima recreativa només permet capturar peixos, mol·luscs cefalòpodes i garotes. A nivell d’espècie, l’Annex I del Reial Decret 347/2011, d’11 de març, pel que es regula la pesca marítima d’esbarjo en aigües exteriors (BOE núm. 81, de 05/04/2011), recull les espècies de peixos i cefalòpodes autoritzades per a la seva captura en la modalitat de pesca marítima recreativa.

En qualsevol cas, la normativa vigent NO AUTORIZA a l’extracció d’altres grups biològics com els crustacis (exemple: cranc blau -Callinectes sapidus-) o els mol·luscs bivalves (exemple: musclo –Mytilus galloprovincialis-, la tellerina -Donax trunculus-).

La llicència permet un límit de 10kg de peix per dia. En el cas de cefalòpodes, 5kg/dia (excepte limitació de captures d’unitats de sèpia per embarcació i dia establertes segons l’ORDRE ARP/166/2020, d’1 d’octubre). En el cas de garotes, 150 unitats/dia.

Cal saber que la pesca de la tonyina vermella amb mort no està permesa (per a més informació, consultar l’òrgan estatal competent en matèria de pesca).

Cal tenir en compte alguns períodes de veda.

Els períodes de veda per a la pesca recreativa de les garotes i la sèpia són actualment:

Per a les espècies de garotes Paracentrotus lividus, Sphaerechinus granularis i Arbacia lixula no està permesa entre l’1 d’abril i el 30 de setembre, ambdós inclosos (veure ORDRE ARP/105/2020, de 26 de juny)
Per a la sèpia (Sepia officinalis) pescada des d’embarcació en les aigües interiors compreses entre el cap de Begur i l’illa Maça d’Or (badies de Roses i Pals) no està permesa entre l’1 de setembre i el 31 d’octubre, ambdós inclosos (veure ORDRE ARP/166/2020, d’1 d’octubre).

La llicència de pesca dóna dret a poder pescar amb un màxim de dues (2) canyes en acció de pesca i un màxim de tres hams d’una sola mort per canya.

Podeu descarregar la guia d’espècies aquí: http://agricultura.gencat.cat/web/.content/08-pesca/pesca-recreativa/enllacos-documents/fitxers-binaris/guia-especies-pr.pdf

4 Responses to Normatives de pesca marítima a Catalunya

 1. Rafael says:

  Siempre que se busca donde se puede pescar en Barcelona sale el puerto del forum eso implica a confusión.

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Rafael,

   En la normativa se indica claramente que en ciertos espacios no se puede pescar, como por ejemplo en los puertos, (Amb la llicència de pesca es pot pescar a les aigües marines excepte espais naturals protegits, les aigües portuàries o alguns trams del litoral en època de bany.). Otra cosa es que se creen zonas controladas en algún puerto, como estamos trabajando desde nuestra entidad o, que en algún punto del litoral, pese a estar prohibido por ley, exista cierta permisividad.

   Saludos!

 2. Marian says:

  Hola a todos, la pesca de carpa al Segre y los embalse como Utxesa cuál son las reglas? Puedo pescar con 2 cañas de carrete y cada una con un anzuelo, ok? Pero el anzuelo tiene que tener la contra del anzuelo chafada o no? Esto no se, para la carpa. Moltes gràcies. Saludos

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Marian,

   Eliminar la “muerte” del anzuelo es una normativa de los cotos de pesca sin muerte, que están siempre señalizados, pero este tipo de práctica se suele aplicar a la pesca de salmónidos (truchas), pero no es habitual para la pesca de ciprínidos como las carpas. Ya hace unos años que nuestra Sociedad no practica actividades de pesca en agua dulce, ya que nos dedicamos únicamente a disciplinas marítimas, por lo que para informarte mejor, sería mejor que te pusieras en contacto con alguna sociedad que practique estas técnicas, especialmente por la zona donde suelas pescar, pues hay distintas por allí, donde seguro que podrán informarte mejor que nosotros.

   Saludos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *