2º “Aplec” de veteranos temporada 2022 – Dique del Este – 03-09-2022

Ha pasado el mes de agosto y también ha pasado la temporada de cría de la gaviota corsa, de manera que toca volver a remojar los plomos en el Dique del Este del puerto de Barcelona.

mde


Tot i que encara estem en període estival, cada any, quan arriba el mes de setembre, s’enceta la segona part de la temporada de pesca i, aquest any, no serà una excepció.

La segona de les quatre activitats autoritzades i programades al Dic de l’Est del Port de Barcelona obre aquesta segona part de la temporada 2022.
Recordem que aquest espai singular, on hi està prohibit l’accés més enllà del manteniment de la zona i les quatre activitats que hi duem a terme, és l’espai escollit per la gavina d’Audouin per a la seva cria, un dels punts més grans de la Mediterrània triat per aquests ocells, de manera que mentre dura aquesta (1 de març – 31 de juliol), no es permet fer cap activitat allà.

Així que ha passat l’agost, els polls de les gavines ja s’han fet prou grans i ja podem tornar amb les nostres activitats.

Un “Aplec” és una jornada on la Societat organitza una activitat de pesca per als nostres socis on no es competeix, no es tracta de veure qui pesca més o de qui pesca el peix més gros, senzillament es tracta d’anar a pescar amb els companys a un espai especial on no hi podem anar més enllà d’aquestes activitats. Cada company decideix el destí de les seves captures (tot i que darrerament cada vegada són més els que trien l’opció de la captura i alliberament). La modalitat de pesca també és lliure, de manera que podem veure companys pescant a llancer, a fondal, a boia, a spining i alguns trien l’opció de buscar els grans depredadors que es mouen per la zona amb fortes canyes i material robust per a la ocasió.

Cal tenir en compte que el mes de setembre acostuma a ser sinònim d’inestabilitat meteorològica, de manera que els dies abans de l’Aplec, qui més qui menys estava pendent del cel, alguna tamborinada durant la setmana, amb vent, pluja i alguna calamarsada sempre fan estar més pendent del cel. Les previsions són una mica contradictòries entre els diferents mitjans, però existeix la possibilitat de pluja.

En aquesta ocasió, col·laborant amb els nostres companys de l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable, es va posar en marxa un grup per a que els participants de l’activitat poguessin compartir les fotografies de les seves captures acompanyades d’un estri de mesura per a poder seguir treballant amb els estudis de fauna de la zona, com ja fa uns anys que la nostra Societat col·labora. Un pas més en el coneixement del nostre medi marí, però que no serà el darrer, doncs conjuntament amb el nostre partner estem treballant en una sèrie de mesures i d’activitats enfocades en aquest aspecte.

17:30h – Concentració al punt de trobada. Abans d’aquesta, el delegat de Mar-costa ha avisat (com marca el protocol del Port) a la Policia Portuària per a que vagin a obrir el recinte, ja que l’espai és una zona d’accés restringit.
Un cop tots a lloc, es dirigeixen tots els cotxes cap al control duaner del Moll Adossat i d’allà enfilem el camí cap a la zona de pesca.

18:15h – Una vegada s’han marcat els punts de pesca, cadascú es va situant cap al seu espai i a muntar tots els “trastos” abans no es faci de nit i aprofitar per provar sort amb les espècies que són més actives en aquest horari.
Com és un Aplec, la modalitat de pesca és totalment lliure, de manera que alguns trien pescar a llancer, altres a fondal, alguns amb boia i d’altres a provar sort amb els grans depredadors que corren per la zona.

Les primeres captures no es fan esperar gaire, especialment pels que pesquen a boia, estan molt actives les agulles i les oblades, però també els esparralls s’animen a mossegar l’esquer. Els que proven sort a llancer comencen a tenir els primers resultats també força aviat, amb alguns corballs de roca, alguns d’una bona talla, també els pagells i els sargs es deixen veure. També les bogues i els roncadors formaven part de les captures.

Com sempre en aquest espai, els protagonistes principals acostumen a ser els meros, no només per la captura d’una colla d’exemplars (la majoria són alliberats per estar sota talla), si no per les violentes picades d’aquest forts depredadors. Alguns els busquen amb voluminosos esquers i amb llinyes i hams en la línia de l’esquer, així com canyes fortes preparades per la forta reacció dels meros quan piquen. Tot i això, no es va poder evitar que una violenta picada d’un d’aquests serrànids aconseguís partir una canya i a l’encovar-se, va ser impossible capturar-lo. Les encovades dels meros va ser comuna a tots els punts de la zona, qui més qui menys en va patir alguna. El més gros de la jornada, capturat pel nostre company Xavier Agell, va rondar els 3,5kg de pes a la báscula.

També hi havia presència de lliris, més coneguts entre els pescadors tradicionals de Barcelona com a “titoleros” (Pomatomus saltatrix), que van encarregar-se de mutilar algun peix i de tallar alguna cameta, algunes d’aquestes accions a flor d’aigua i ben visibles pels qui corrien per la zona, doncs no deixa de ser un comportament espectacular d’aquests formidables depredadors d’esmolades dents.

Finalment vam tenir presència de pluja, amb una tamborinada que va durar uns 10 minuts, però que va tenir una considerable intensitat en aquest temps. Però ja se sap, un dia que es pot entrar en aquest espai, s’aprofita!

Altres protagonistes de la tarda/nit van ser els congres i les morenes, de morenes se’n van veure tres, mentre que de congres en van sortir una colla, els més petits fent poc més de 20 centímetres i el més gros de la jornada amb 1,4 metres i 6kg de pes.

mde

00:15h – Toca començar a recollir. Durant aquesta estona s’aprofita per anar comentant amb la resta de companys les aventures de l’aplec, les picades fallades, les encovades i les captures. Una bona estona per a tots plegats en un espai privilegiat. També un èxit la col·laboració dels participants amb la iniciativa de fotografiar i mesurar les captures per tal de poder fer els estudis corresponents de la fauna de la zona, amb desenes de fotografies enviades (algunes d’aquestes apareixen en aquesta crònica), una col·laboració que a més també va servir per a que els participants també anéssin veient el que pescaven els companys.

Hi ha que destacar que la majoria de les captures de la jornada van ser alliberades amb vida, tant exemplars de petita talla com alguns exemplars ja adults.

Des de la nostra Societat volem agraïr als nostres socis i amics la col·laboració, així com també la del Port de Barcelona i els seus diferents departaments i en especial al Cos de Guardamolls (Policia Portuària) per ajudar-nos en tot moment.

Després d’una nova jornada d’Aplec, hi ha que canviar de xip i preparar-se per la 84a edició del Concurs Infantil 11 de setembre que es celebrarà el proper diumenge 18 de setembre al Moll de Pescadors del Port de Barcelona, on esperem que els més petits puguin tornar a tenir una magnífica jornada de pesca. Fins llavors, salut i bona pesca!!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *