El Rompeolas i la “Societat de pescadors”

rompeolas

La nostra Societat de Pescadors també ha estat coneguda durant molts anys per ser la “Societat del Rompeolas”, ja que sempre hem mantingut uns forts lligams amb l’escullera protectora del Port de Barcelona.

Primer far del “Rompeolas” del Port de Barcelona. Es pot veure el local guardacanyes al centre de la foto.
El projecte del “Rompeolas” data de l’any 1.897, després d’observar que en els projectes anteriors el port de la ciutat el deixaven força desprotegit dels temporals, i l’any 1.904 es va començar en l’obra que va durar més de 20 anys, on es van experimentar nous sistemes molt innovadors en la construcció de dics. Aquest nou passeig de la ciutat, amb més d’un quilòmetre i mig de llargada, no va tardar a ser visitat pels barcelonins i en poc temps els pescadors de canya es van fer habituals de la nova construcció.

Primer local guardacanyes, situat sota el far del

Primer local guardacanyes, situat sota el far del “Rompeolas”.

Aquesta proximitat amb el centre de Barcelona propiciava que més i més pescadors de canya s’apropessin a provar sort a les seves aigües. Però els mitjans de l’època, ja sigui de transport (la majoria s’hi apropaven a peu) com els estris de pesca (les canyes eren fetes de “canya del país”, que a diferencia de les canyes actuals, no eren plegables i moltes vegades era molt feixuc anar amunt i avall amb elles), van fer que sortís l’idea de fer una societat, que pogués disposar d’algun lloc on poder desar els pesats estris de pesca, així com poder fer llocs més còmodes per poder pescar de forma més o menys segura (“calades”). Així es va gestar l’embrió de la Societat de Pescadors Esportius de Mar, sempre ben a prop del nostre “Rompeolas”, que veié la llum el mes de gener de 1.932. La bona relació amb l’autoritat portuària del moment va aconseguir els permisos per fer un local “guardacanyes” al mateix edifici del Far que hi havia a la punta del dic, i al seu voltant es van construir les primeres “calades”.

Far del Rompeolas a la postguerra, amb fortificació d'ametralladores.

Far del Rompeolas a la postguerra, amb fortificació d’ametralladores.

Durant el temps de la guerra civil (1.936-1.939) l’accés al “Rompeolas” es va veure afectat per aquesta, però tan aviat com aquesta es va acabar, es retornà a l’activitat recreativa de la pesca, fent que s’hagués d’ampliar el local guardacanyes i les calades durant uns anys van estar situades entre les construccions militars que van protegir el port de la ciutat durant el conflicte.     La ciutat creixia, i el port amb ella, així que el dic de l’est es va haver d’allargar, i a finals dels anys ’60 es va enderrocar el far i amb ell, el local guardacanyes de la Societat. Amb l’ampliació, ja a la dècada dels ’70, el nou passeig va incorporar un restaurant més modern i espaiós que l’original “Porta Coeli”, a la planta baixa del qual es va situar el nou local guardanyes de la Societat, amb més espai per als armaris dels socis (la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona, a finals dels anys ’70 ja comptava amb més de 15.000 socis en actiu).

Vista aerea del

Vista aerea del “Rompeolas” i el Port de Barcelona abans de l’ampliació dels anys setanta.

Uns anys més tard, aprofitant els nous blocs de l’ampliació del Port de Barcelona, es va decidir amb l’autorització de l’Autoritat portuària i en consorci amb la Generalitat de Catalunya fer una àrea de pesca controlada per a la pesca, gestionada durant 20 anys per la Societat de Pescadors, de manera que es podia seguir construint les ja famoses “calades del Rompeolas”, per a poder pescar de forma còmode i segura les nombroses orades, sargs, llobarros, esparralls, vidriades, etc. que viuen a les costes barcelonines i que busquen refugi i aliment a l’escullera.

Dia de pesca a l'estiu al

Dia de pesca a l’estiu al “Coto” de pesca del “Rompeolas”

Amb el boom turístic que va sorgir a la ciutat arran dels Jocs Olímpics de 1.992 i la cada vegada més importància logística del port de la ciutat, es va haver d’ampliar altra vegada el port, sent necessària l’obertura d’una nova bocana, tallant així el llarg passeig que havia estat fins llavors el “Rompeolas”, i separant-lo definitivament del mariner barri de la Barceloneta, de manera que per accedir al “Rompeolas”, actualment cal fer-ho des del modern pont “Porta d’Europa”, que en el moment de la seva construcció fou el pont llevadís més gran del món.

“Calades” ed pesca a l’Àrea de pesca controlada del “Rompeolas”. Any 2.004

Amb tots aquests canvis, l’escullera va perdre gran part del seu passeig, perdent un dels seus dos restaurants (“Roca-Mar”) i sentenciant el ja mític “Porta Coeli”. Les famoses “Golondrinas” ja no s’hi aturaven carregades de barcelonins i turistes i l’accés a peu era més complicat pels vianants, ja que havia quedat aïllat dels barris de la ciutat. Tot i els problemes, la Societat mantenia el local guardacanyes i es podia seguir pescant nit i dia a les roques de l’escullera i als blocs de l’Àrea de pesca controlada (coneguda per tots els pescadors com el “Coto”), fins que l’any 2.004 es va tancar l’accés al “Rompeolas” durant les hores nocturnes i per accedir-hi en aquelles hores, els socis disposaven d’una autorització especial de l’Autoritat Portuària per poder arribar a l’Àrea de Pesca i el guardacanyes a través del Moll Adossat.

Restaurant

Restaurant “Porta Coeli” ja tancat, amb el local guardacanyes de la Societat a la planta baixa i l’entrada al “Coto” a l’esquerra.

Els forts temporals del mes de desembre del 2.008 van deixar molt malmès el “Rompeolas”, i fou enderrocat el ja emblemàtic edifici del “Porta Coeli” (que ja havia tancat les seves portes l’any 2.004), i amb ell el local guardacanyes de la Societat, que després de més 80 anys perdia un espai privilegiat per als pescadors de canya de la ciutat. Les obres de reconstrucció del “Rompeolas” van escurçar novament el passeig i van significar el definitiu adéu a l’Àrea de Pesca Controlada.   Actualment, el “Rompeolas” està obert per a tothom de 9:00 a 19:00h d’octubre a abril i de 9:00 a 21:00h de maig a setembre, queden uns 200 metres per a circulació de vehicles i l’activitat de la pesca esportiva està tolerada en aproximadament 1 quilòmetre i mig de les seves roques.

“Rompeolas” 2.014

11 Responses to El Rompeolas i la “Societat de pescadors”

 1. Juan Montoro says:

  Todo muy bonito pero todo esto se deberia de a ver sabido gestionar de otro manera de como se gestionó por parte de de la sociedad con el puerto que no se opuso nada a la autoridad portuaria despues de estar formando parte del puerto tantos años.
  Mira como en Tarragona no tienen problema, ni Sagunto, ni Valencia, si por necesidad han de quitar el área de un sitio, antes preparan otro sitio adonde canviar el área de pesca, pero aquí na de na, solo se han molestado en tener su carnet de VIP para poder acceder ellos a pescar dentro del port y nada mas.
  Hay multitud de espacios dentro del port en los que se podia haber habilitado un área de pesca si las cosas se hablan y se gestionan bien, ahora solo queda recordan.

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Juan,
   Te agradeceríamos que antes de decir según que cosas te informaras, por que a la vista de tus palabras, evidentemente no te has informado de lo que ha sucedido en los últimos años en relación a la Sociedad y a los espacios de pesca de Barcelona. Desde hace mucho tiempo, desde antes que finalizara la concesión del Área de pesca controlada del rompeolas (el coto), la sociedad estuvo negociando con la autoridad portuaria la concesión de una zona para poder practicar la pesca, en vista que no se podría continuar donde estábamos, pero conseguimos seguir pescando allí 4 años más tras finalizar la concesión gracias a las negociaciones. Finalmente, los temporales del año 2008 acabaron prematuramente con el área de pesca controlada y nos quedamos sin una zona de pesca controlada. Las presiones de las empresas de cruceros, por motivos de seguridad, impiden el acceso en horas nocturnas al rompeolas y también a otras zonas del puerto, por lo que por más que se ha buscado, por el momento no hemos podido disponer de ninguna zona para ello. De todas maneras, existe el compromiso por escrito por parte de la autoridad portuaria, que en el año 2.016 habrá una zona habilitada para la pesca deportiva cosa que, si hubieses pasado o hablado con la sociedad ya sabrías, incluso de qué zona se trata, pues está colgado el escrito en la entrada de nuestro local para que puedan verlo todos los interesados.
   En ningún momento se ha dejado de hablar y negociar con las autoridades competentes y se han estudiado diferentes propuestas que se han comentado en las diferentes asambleas de la sociedad cada año (asambleas abiertas a todos los socios).
   En lo referente a un carnet VIP, supongo que puedas referirte a los trabajadores del puerto y policías, por que NINGÚN miembro de la sociedad dispone de algo parecido y los eventos y concursos que organiza la sociedad y que se realizan en diferentes zonas del puerto, están abiertos a todos los socios que cumplan los requisitos que las autoridades nos exigen.
   Si cualquier jueves por la tarde quieres pasarte por la Sociedad, estaremos encantados de ponerte al día de lo que allí se cuece y también puedes ponerte en contacto con nosotros por teléfono por las tardes de lunes a viernes 93 443 62 67.
   Saludos

 2. ramon says:

  Hola porque derribaron el porta coeli si estaba bien? ahora no es lo mismo sin el porta coeli y como se puede acceder donde estaba el porta coeli? Gracias

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Ramon,
   El restaurante “Porta Coeli” se derribó por diferentes motivos, pues en los últimos años ya no era rentable para los titulares de la concesión que, además, concluyó esta tras la última renovación 25 años antes. En los últimos años solo funcionaba el bar de la primera planta, el restaurante y su terraza habían cerrado ya años atrás (era carísimo de mantener). El edificio no estaba bien ni mucho menos, las grietas en la estructura eran ya muy evidentes en los últimos años, algunas iban del suelo hasta la tercera planta, los temporales lo habían tocado fuertemente y tuvo que apuntalarse en la planta baja (la que se accedía desde la carretera del puerto). Diversos cascotes habían caído de las fachadas. En los últimos años, en el local guardacañas que nuestra Sociedad tenía en los bajos, se tuvo que reforzar puerta y ventanas por el mal estado del edificio y las autoridades del puerto tuvieron que colocar una “visera” de seguridad de acero para poder acceder al local guardacañas protegidos de los cascotes que caían de la fachada. Además, los últimos temporales acabaron con la carretera de acceso. De no haberse derribado el edificio, probablemente habría caído él solo (otra cosa habría sucedido si hubiese sido rentable y se hubiese podido gastar el dineral necesario para su correcto mantenimiento). Varias veces se tuvieron que desalojar okupas y las ratas campaban a lo ancho en los pisos superiores.
   Una pena, pero así es como acabó.
   Se puede acceder a la zona justo antes donde estaba el restaurante solo a pie, por el nuevo paseo que se construyó tras su demolición, pero el camino acaba justo donde había el “Porta Coeli”. Si vas en coche, tras cruzar el puente del puerto (“Pont Porta d’Europa”) puedes aparcar en el primer tramo del rompeolas, el único tramo donde se permite circular a los vehículos y luego andar por el paseo hasta allí (unos 15 minutos a pie más o menos).
   Saludos!

 3. Juan jose cantador says:

  Buenas noches
  Estado leyendo la contestacion que a escrito al señor juan montoro , y en ella indica que en este año 2016 tienen previsto habilitar una zona de pesca en el puerto de barcelona.
  Mi pregunta es, si sigue este proyecto adelante, ya que si asi fuese me interesaria tener informacion del mismo para poder acceder al lugar.
  Logicamente me haria socio de la sociedad
  Gracias por su atencion saludos

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Juan José,
   Las obras siguen adelante y ya se pueden ver bastantes avances, pero por algunos problemas empezaron con 8 meses de retraso, así que aún siguiendo su curso, tardará un poco más de lo previsto. Esperamos poder tener informaciones más precisas en la asamblea anual de socios que se celebrará a finales de abril/principios de mayo (la fecha se confirmará tras la reunión que tenemos concertada de la junta de la Sociedad con la dirección del puerto).
   Por el momento no podemos concretar más, pero por nuestra parte podemos asegurarte que tenemos mucha ilusión y muchas ganas de poner disponer de una área para poder pescar de forma tranquila y segura en nuestra ciudad. Cuando podamos anunciar más novedades, ya informaremos por aquí.
   Saludos y buena pesca!

 4. Jugos10.net says:

  🙂

  Esta genial tu articulo y hay demasiadas cosas que no conocía
  que me has aclarado, esta maravilloso.. te quería reconocer el periodo que dedicaste, con unas infinitas gracias, por instruir a
  personas como yo jajaja.

  Adios

 5. Agusti says:

  Hola compañeros me dirijo a vosotros para exponeros lo,que me sucedio la tarde del viernes. Nos encontrábamos pescando en el rompeolas donde estan las escaleras hechas artesanalmente y donde las bancadas, donde vamos casi todos a pescar vaya! Bueno, al tema.: habian unos chavales haciendo botellon y se les acerco una pareja de la G.C. les pidio la documentación y acto seguido se nos acercaron a nosotros y nos solicitaron la licencia de pesca, la cual les facilitamos, pero nos comentaron que estaba prohibido pescar y que ellos no nos iban a denunciar, pero que nos podriamos encontrar que otras patrullas podrian hacerlo. Que opinais al respecto. Podemos seguir yendo a pescar ? Yo tenia entendido que si, se podia pescar en ese tramo. Gracias y buena pesca

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Agustí,
   En primer lugar disculpa por la demora en nuestra respuesta, hemos tenido algún problema informático y no nos llegaban los mensajes de la web, por lo que hasta ahora no hemos podido atender a tu consulta.
   La pesca en el Rompeolas de Barcelona está prohibida en el tramo que va desde la valla del helipuerto hasta la boya de señalización roja que hay justo enfrente del faro del muelle de la Marina Vela. Esta zona está considerada zona portuaria interior y con la ley en la mano siempre ha estado prohibido pescar allí (desde que se abrió esa bocana del puerto). Por parte de la Autoritat Portuària, aunque prohibida, está tolerada la práctica de la pesca deportiva de superficie en ese tramo, pero como los efectivos de la Guardia Civil destinados en el puerto van cambiando, desconocen esta particularidad y, con la ley en la mano, realmente tienen razón en no permitir que allí se practique la pesca.
   Entendemos que esto es un problema para muchos de los usuarios de siempre de ese tramo, especialmente a los más veteranos, pues es una zona de mucho más fácil acceso que la zona donde está permitida la pesca, pero allí poco podemos hacer nosotros más que comentarlo con la autoridad competente.
   Esperamos poderte haber aclarado un poco.

   Si tienes cualquier consulta podemos atenderte más rápido si nos llamas por teléfono por las tardes de lunes a viernes o por correo electrónico: spdmar@hotmail.com

 6. Joan Gonzalez says:

  Hola Voldria saber si la zona desde elmacces del pont fins a l,antic Porta Coeli encara es de acces llire per la pesca.
  Gracies

  • Societat de Pescadors Esportius de Mar says:

   Hola Joan,

   L’antic Rompeolas està dividit en 3 zones:
   La primera, des del pont fins la boia vermella, està considerada “zona portuària B” i legalment no hi està permès pescar, però està tolerada (en alguna ocasió agents del SEPRONA han fet fora als pescadors que estaven pescant allà).
   La segona, des de la boia vermella fins a l’esplanada on hi havia el restaurant “Porta Coeli”, on sí que està permès pescar.
   La tercera, des de l’esplanada on hi havia el “Porta Coeli” fins al far, on està prohibit no només pescar-hi, si no també accedir-hi.

   El que s’ha de tenir en compte també, és l’horari en que està permès l’accés al “Rompeolas”, en horari d’estiu de 09:00h a 21:00h i en horari d’hivern de 09:00h a 19:00h.

   Salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *