Concurs 90 aniversari SPDM i inauguració APC-Barcelona – 25-09-2022

I 90 anys després de néixer la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona, es celebra la efemèride amb un concurs de pesca i la inauguració de la nova APC (Àrea de Pesca Controlada) del Port de Barcelona, gestionada per la nostra entitat.

En entrades anteriors al nostre web, ja vam explicar el procés que ens ha dut, després de molts esforços, molts anys fent feina i molta dedicació, a poder disposar novament d’una zona per a la pesca esportiva i d’esbarjo a la nostra ciutat:

CLICK AQUÍ

Durant la presentació, ja es va informar als nostres socis de la data d’inauguració i que es faria una prova esportiva per l’ocasió.

Com que encara no estan totes les obres acabades de l’APC, encara no hi ha una data concreta de quan es podrà accedir per a poder poder pescar de forma recreativa (cal recordar que la pesca recreativa o d’esbarjo, és aquella en la que no es competeix i la pesca esportiva és aquella on sí que els pescadors competeixen entre ells), però les ganes de poder trepitjar l’espai amb les canyes són moltes i alguns companys que no acostumen a participar en competicions de pesca, també es van animar a apuntar-se a l’activitat.

Hi ha que dir que per aquesta activitat, l’aforament era inferior a la capacitat que té l’APC, de manera que molts companys hauran d’esperar per a poder començar a gaudir d’un espai còmode, ample i segur per a poder remullar les llinyes i els hams.

Per accedir a l’APC cal passar per les instal·lacions de la Marina Vela Barcelona, amb qui la SPDM ha arribat a una sèrie d’acords (com és el de disposar d’un local dins les seves instal·lacions, etc.) i amb qui es va preparar l’accés amb vehicle fins a l’entrada de l’APC, ja que dins d’aquesta, per raons de seguretat, no es pot accedir amb vehicle. Una excel·lent disposició per part de la Marina Vela ens va permetre poder estacionar tots els vehicles dels participants d’aquesta prova inaugural just a l’accés de l’APC.

En tot moment hem estat recolzats pels diferents departaments del Port de Barcelona, que ens han ajudat en tot moment per a dur-ho a terme. Cal tenir en compte que aquesta mena d’instal·lacions no estan pensades per a la pesca i algunes normatives són incompatibles amb l’activitat, però per part del Port s’ha treballat per a poder-ho lligar tot per a poder-ho tirar endavant.

Finalment, més enllà de múltiples gestions i pesada burocràcia, va arribar el moment de trepitjar la zona i es va procedir a preparar els 80 punts de pesca dobles que finalment té l’APC, amb una feinada mesurant, marcant, foradant i pintant cada punt de pesca per a tenir-ho ben ordenat i poder gaudir de l’espai durant molts anys. Una feina de la qual de’n van encarregar alguns companys de la Junta de la Societat i amb un bon cop de mà d’algun soci.

Però s’apropa el dia “D”, el dia en que finalment les canyes s’estiraran a la recerca dels habitants amb escates que neden per la zona.

Una setmana metereològicament moguda, on les previsions de pluja van ser elevadíssimes durant tota la setmana, però a mesura que s’apropava el diumenge semblava que els ciris que alguns companys havien encès podien fer efecte i la pluja ens respectaria. Els aiguats del divendres i dissabte mantenien a tothom encara neguitós, però semblava que potser el diumenge veuríem el sol.

05:30h – Els membres de l’organització accedeixen a la zona de pesca, espai que la Policia Portuària havia obert prèviament (estava tot organitzat) per a l’ocasió. Cal recordar que encara no està instal·lada la porta d’accés definitiva, tot i que ja s’ha estat treballant en aquest aspecte i s’han fet les primeres actuacions per a la seva instal·lació, de manera que cada vegada que s’ha d’accedir, són els agents del Cos de Guardamolls qui s’encarreguen d’aquesta funció (Moltes gràcies!).

06:15h – Comencen a entrar a les instal·lacions de la Marina Vela tots els participants, que seguint les indicacions dels organitzadors i els mariners van estacionant ordenadament els vehicles als punts indicats.
Una vegada estacionats, es van posant en fila i van accedint al reciente, després d’agafar el full de control, el número de banderí i recollir el tiquet de sortida del pàrquing.
Com que són una colla, aquest procés s’allarga una mica, però complint la programació prevista.

Una vegada tothom és a dins i al punt de pesca assignat per atzar, toca muntar tots els estris de pesca que, en alguns casos són mooolt nombrosos.

Temperatures fresques i un lleuger terral donen la benvinguda, però quan comença a deixar-se a veure la claror del dia, sembla que finalment el sol ens visitarà i que tindrem un bon dia.

08:15h – Botzinada i hams a l’aigua!

Es tracta d’un concurs de modalitat lliure a una canya, es permet pescar amb boia, fondal i llancer lleuger, de manera que entre tots, hi ha diversitat d’opcions.

Uns aposten per a pescar l’orada a fondal, altres cerquen els llobarros, alguns proven sort a mitges aigües buscant pelàgics com els sorells, palometes, oblades, etc. d’altres “rasquen fons” cercant serrans, esparralls, sargs, etc. i els darrers s’allunyen una mica més del mur esperant que els pagells facin acte de presència.

Múltiples opcions que han omplert de dubtes a la majoria dels esportistes durant els darrers dies (els grups de whatsapp de la Societat han tret fum amb aquests temes!), al poder tenir només una canya en acció de pesca calia encertar l’aposta.

Finalment són diverses les espècies que acaben sent capturades: Sorells, sorelles, palometes, oblades, esparralls, sargs, morrudes, agulles, bogues, serrans, vaquetes, morrudes, molls, pagells, roncadors, oradelles, vidriades, castanyoles, bogues… una llissa vera, un llobarro, diversos juvenils de círvia i de bacoreta (cap d’ells puntuable), un moll reial i durant el matí es veuen les llampugues caçant agulles en superfície, un espectacle!

dav

S’ha de dir que molts companys han alliberat peixos abans del pesatge, per què per a molts, l’important era poder passar un bon dia de pesca, més enllà de les captures.

13:15h – Botzinada i canyes amunt!

Els encarregats de l’organització procedeixen al recompte de captures, espècies i pesatge de les captures.

En aquesta ocasió ens acompanya el president del Port de Barcelona, el sr Damià Calvet, que no ha volgut perdre’s l’ocasió i ha estat seguint en tot moment el recompte i pesatge, interessant-se per la varietat ictiològica de les aigües del Port de Barcelona i veient l’afició que genera un esport com el nostre.

Després de la feinada del control de captures (la majoria de les quals s’han retornat vives a l’aigua), així ha quedat la classificació:

Els membres de la Junta de la Societat, acompanyats en tot moment pel president del Port de Barcelona, han fet l’entrega dels premis per a tots els esportistes.

Els trofeus per l’ocasió, oferts pel Port de Barcelona, eren unes magnífiques reproduccions dels MIRAESTELS, les escultures de Robert Llimós que estan situades al Port Vell i que són un homenatge al poeta Joan Brossa. Unes peces originals i numerades amb un aspecte espectacular.

També els trofeus per a la primera classificada, el primer classificat infantil, el plusmarquista, el major nombre de captures i el major nombre d’espècies eren unes boniques reproduccions del Miraestels, d’una mida més reduïda que la dels integrants del podi, però no menys bonica.

Per a tots els participants s’han entregat uns recordatoris del 90 aniversari de la SPDM, una reproducció a escala d’un panot amb la Flor de Barcelona amb l’escut de la nostra entitat. Una peça representativa de la nostra ciutat juntament amb la nostra entitat, una unió que porta 90 anys existint i que seguirem treballant per a que duri molts anys més. També s’ha repartit guies d’espècies marines per a tots i uns obsequis oferts per les empreses de material de pesca TUBERTINI i MUSTAD FISHING.

El darrer classificat amb captures també s’ha endut el seu premi, per a poder agafar forces i poder pescar més el proper dia (clar que amb la pinta que tenia, segurament algú llença captures a l’aigua el proper dia per emportar-se’n un!).

Des de la Junta de la Societat, s’ha fet entrega també d’un panot i d’una guia al president del Port de Barcelona, qui ha dedicat unes paraules a tots els socis i ha desitjat seguir amb la llarga relació que ha unit el port de la ciutat amb la SPDM.

Després de l’entrega de premis, s’han sortejat unes espatlles, i material de pesca cedit per PESCAMARESMA (Carrer Girona 69, Malgrat de Mar), KALIKUNNAN (Calicó S.A.) i TUBERTINI (Tubertini Ibérica S.L.).

Una magnífica jornada de pesca, on ha regnat el bon ambient, els riures, on hem conegut la nova APC i hem pogut observar les diferències que sembla que hi ha entre els fons dels diferents punts de pesca , hem passat una bona estona en bona companyia i hem pogut celebrar fent el que més ens agrada els 90 anys d’una entitat que ja és històrica de la ciutat de Barcelona.

Volem agrair tota l’ajuda que ens ha ofert el PORT DE BARCELONA per a fer-ho possible, en tots els departaments que ens han ajudat d’una manera o altra a tirar-ho endavant, sabem que han hagut de fer més d’un esforç per a dur-ho a terme i que ens han escoltat en tot moment. A la MARINA VELA BARCELONA i al seu equip de professionals per posar-nos-ho fàcil. També volem agrair a tots els qui durant aquests 90 anys han col·laborat a fer-nos créixer, als qui ens han ofert ajuda per aquesta activitat en concret, com han estat TUBERTINI IBÉRICA, KALIKUNNAN, MUSTAD FISHING, PESCAMARESMA, GENERALITAT DE CATALUNYA i l’AJUNTAMENT DE BARCELONA.
Un agraïment a la Junta de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona, que ha estat més de 12 anys picant pedra per a poder disposar novament d’un espai de pesca còmode, segur i proper i ha seguit el llegat d’aquells pescadors que l’any 1927 van decidir juntar-se i crear l’any 1932 la SPDM.

I finalment, un agraïment a tots aquells gairebé 25.000 socis i sòcies que han passat per la nostra entitat en aquests 90 anys.

MOLTES GRÀCIES!

Ens tornem a trobar d’aquí a uns dies, la primera parada és la 4a prova del Campionat Social d’Embarcació Fondejada del proper dissabte 8 d’octubre. Fins llavors, Salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *