84è Concurs infantil – 15-09-2022 – Moll de Pescadors (Port de Barcelona)

Un any més arriba el setembre i el moment que els més petits agafin les canyes i provin sort a les aigües del port de la ciutat

La prova més longeva del nostre calendari torna un any més. Prova que tradicionalment es celebrava a la data que li donava nom, l’onze de setembre, però que a les darreres edicions s’ha celebrat el diumenge més proper a la diada, excepte l’any passat, que degut a la pandèmia finalment es va celebrar al desembre.

Mica en mica s’ha anat tornant a la normalitat i, amb aquesta, s’han recuperat algunes dates per les diferents activitats, com és el cas que ens ocupa.

Com és ben sabut, la dificultat de disposar d’espais adequats per a poder pescar els nens, fa que sigui realment complicat fer-los aficionar al nostre esport, motiu pel qual cada any costa més aconseguir un bon nombre de nens i nenes per a participar-hi (també hi ha la competència d’altres activitats com són les videoconsoles i ordinadors), però això no fa que quan els més petits tenen l’oportunitat d’anar a pescar no s’ho passin pipa.

Cal dir que finalment es veu la llum al final del túnel de la nova APC (Àrea de Pesca Controlada), que en breu s’inaugurarà i on hi ha el projecte d’organitzar diferents activitats pels més joves, de manera que mica en mica s’intentarà retornar a reforçar la pedrera per mantenir viu el nostre esport a les properes generacions.

Mes de setembre, s’acaba l’estiu i arriba la tardor i, amb aquesta, la inestabilitat meteorològica, setmana amb sol, pluja, calor, baixada de temperatures, vent i calma, una mica de tot, però les previsions pel diumenge són sol i calma.

Dues categories, la primera, categoria infantil, on hi ha els més menuts de tots, nens i nenes menors de 10 anys. La segona, categoria juvenil, on hi ha nois i noies a partir de 10 anys.

Dia assoleiat i temperatura agradable, pinta bé la jornada.

08:00h – Comencen a arribar els esportistes, alguns amb més cara de son que altres, però amb moltes ganes de tirar la canya i provar sort, a veure si els peixos estan actius. Sembla que hi ha esportistes neguitosos per començar la competició, preguntant l’hora cada poc… el rellotge segueix avançant…

09:00h – Sona el xiulet i finalment comencen a remullar-se les boies i ploms a la recerca dels habitants de les profunditats… i també de la superfície! Els primers a deixar-se veure són els esparralls, alguns força molsudets, cosa que fa que es dobleguin les cimes de les canyes amb ganes i fent treballar als esportistes.
Hi ha que tenir en compte que la categoria infantil puntua per nombre de captures i que la categoria juvenil, puntua pel pes total de les captures.

Els que proven sort prop de la superfície, se les tenen amb diferents espècies com són les agulles, les palometes, les oblades, petits sorells i fins i tot alguns petits exemplars de círvia. En canvi, els que aposten per buscar les captures prop del fons, se les tenen amb els esparralls, burrets, blènids, petits galta-rojos i també alguns pagells. Sembla que hi ha activitat!

10:30h – Pausa per esmorzar. S’han preparat entrepans per a tots, amb un magnífic pa de “flauta” gentilesa del Forn de pa l’Eixample, preparats per membres de la Junta de la Societat, toca agafar forces per la segona part de la prova. Alguns mengen ben de pressa per veure si així pot reprendre’s la pesca.

11:00h – Tornen a posar-se les canyes a la feina i a provar sort altra vegada. Segueixen les mateixes espècies que a la primera part, però s’hi sumen les salpes i els cap-plans, que alguns eviten ser capturats després de bones lluites, però finalment alguns exemplars de salpa arriben a la superfície i la peça més gran del dia, un magnífic cap-pla que passa del kg capturat pel César Fernàndez i que va donar una bona lluita durant una estona.

Segueixen sortint diferents captures, però mica en mica es va esgotant el temps i alguns ja estan nerviosos per saber què ha anat pescant la “competència”.

13:00h – Sona el xiulet i canyes amunt! Arriba el moment moment de veure què ha pescat cadascú, ja que el nombre de captures és força elevat i quan això passa, no s’acostuma a estar gaire a l’aguait del que fa la resta.

Finalment, aquest és el resultat:

Una nova jornada de pesca amb els més joves, que s’ho han passat d’allò més bé aprenent més coses de la pesca, coneixent les diferents espècies que neden per les nostres aigües i el comportament d’aquestes.

En els darrers anys i cada vegada més, s’ha anat imposant l’ús de nanses per a mantenir vives les captures per a poder-les alliberar vives després d’una jornada de pesca, confiant en que més endavant, algun d’aquests peixos o els seus descendents es torni a creuar amb els nostres hams. Cal tenir en compte que són els mateixos pescadors els qui hem de cuidar més la fauna i flora de les nostres aigües doncs, sense aquesta, la nostra activitat no tindria futur ni sentit.

Volem agrair a tothom qui ha participat en dur a terme un any més aquesta divertida prova, especialment els nostres amics de la Confraria de Pescadors de Barcelona, els membres de la Junta de la Societat, HARIBO (@haribo_es #vivetumundoHaribo), FUNDACIÓ FUTBOL CLUB BARCELONA, FORN L’EIXAMPLE (@fornleixample).

I en breu ens tornem a trobar en una ocasió especial, el proper diumenge 25 de setembre, a la celebració del 90è aniversari de la Societat i inauguració de la nova APC del Port de Barcelona, fins llavors, salut i bona pesca!!

2 Responses to 84è Concurs infantil – 15-09-2022 – Moll de Pescadors (Port de Barcelona)

  1. ¡Cuanta buena gente en esas fotos! Felicidades a todos/as!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *