83è Concurs infantil – Moll de Pescadors (Port de Barcelona) 19-12-2021

Tot i que tradicionalment la data del concurs era l’11 de setembre coincidint amb la Diada, en els darrers anys s’havia celebrat el diumenge mes proper a aquesta, malauradament, en aquest any de pandèmia no es va poder dur a terme fins el diumenge 19 de desembre.

Portem dues temporades on els efectes de la pandèmia de COVID19 han fet capgirar-ho tot, de manera que els nostres calendaris no han estat cap excepció, ni tan sols en una de les proves més antigues d’aquest: el tradicional concurs infantil “onze de setembre”.
Durant l’any 2020 va ser impossible de celebrar-lo a l’escenari on des de l’any 1932 s’ha celebrat sempre, el Port de Barcelona, les limitacions imposades per la situació i les autoritats ho van impedir, com també ho van impedir durant el mes de setembre del 2021.

La situació de la pandèmia va semblar donar una petita treva entrada la segona meitat de l’any, de manera que es va treballar per a poder celebrar la prova durant el mes de desembre, ja que el calendari d’activitats de la Societat i també del recinte on es du a terme el concurs infantil des de fa 24 anys no van permetre fer-ho ni a l’octubre ni al novembre, així que aprofitant l’única data disponible, es va decidir tirar-lo endavant.

Hi havia pressió per part dels més petits, deixaven clar que volien anar a pescar, de manera que tocava treballar per a ells. Prou que és conegut que el temps al desembre pot portar sorpreses de tot tipus, podem tenir dies de fred glacial, dies de sol, dies de vent, dies de pluja… rarament de neu… Calia creuar els dits i esperar que la climatologia fos generosa amb els més petits.

El fet d’haver-se d’organitzar amb menys temps de l’habitual i una incertesa respecte a la climatologia just abans del solstici d’hivern, complica (i força) poder assolir un important nombre d’inscrits, però si hi ha l’oportunitat de tirar-ho endavant, encara que hi hagi menys nens i nenes, doncs es fa.

Bones notícies, sembla que farà bon temps, setmana d’anticicló, amb temperatura agradable, sol i absència de vent.

La FUNDACIÓ del FUTBOL CLUB BARCELONA col·labora com ha fet sempre en els darrers anys amb obsequis per a tots els participants, com també ho fa la botiga de pesca STOREFISHER (www.storefisher.com), amb gorres i samarretes KALIKUNNAN per a tots els joves esportistes.

Els participants es divideixen en dues categories, la primera, anomenada “Infantil”, es composa de nens i nenes menors de 10 anys i es puntua per nombre de captures, sense talla mínima, ja que totes són retornades vives al seu medi. La segona, la conformen nens i nenes de més de 10 anys i es puntua pel pes total de les captures, que han de complir les talles mínimes legals, però que seran també retornades vives al seu medi després de la pesada.

Per tots els practicants de la pesca és prou sabut que el mes de desembre no acostuma a ser el més prolífic en captures o varietat d’aquestes, però també és cert que l’escalfament de les aigües dels darrers anys ha portat canvis en aquest aspecte. Si fa unes dècades a les aigües portuàries, durant els mesos d’hivern difícilment es veien peixos més enllà de burrets, salpes i llísseres, actualment la cosa ha canviat força, especialment al nostre port. Varietat d’espècies es deixen veure, com oblades, sorells, esparralls, tords, donzelles, salpes, burrets, llepissosos… No hi ha el moviment de les aigües calentes del setembre, però hi ha el suficient per a que els joves esportistes puguin posar a prova les canyes amb algunes captures.

Algunes captures de bona talla d’espècies combatives com són les salpes, posen a prova la paciència i el material, doncs una espècie combativa com aquests bonics espàrids de ratlles daurades i esmolats incisius és sempre un repte aconseguir fer-los entrar al salabre. Mostra d’això va ser la sana competència entre en Rubén García i en David Oprea, que van haver de suar de valent per aconseguir pujar algunes salpes a la superfície. També el Jan Delor se les va haver de veure amb un sorell que volia fugir a tota velocitat… D’altres com l’Oriol Berdalet o l’Ona Aguilera feien més feina cercant quantitat i varietat.

D’altres més petits, com l’Aleix Calduch, amb 5 anyets pateixen per aguantar la canya amb unes oblades viatgeres que un cop han mossegat l’ham sembla que activin el turbo per fugir, o el Jan Muñoz, que feina va tenir per a pujar un bonic tord de colors llampants que el va fer suar fins aconseguir posar-lo al cubell.

L’educació dels joves és bàsica pel nostre esport, el coneixement del medi, saber quines espècies hi ha per la zona, de què s’alimenten, quins costums tenen, etc. , és una part bàsica i important, com també ho és el respecte de l’entorn, mantenint la neteja de l’espai, la correcta manipulació dels peixos i l’alliberament en perfectes condicions després d’una jornada de pesca.

Finalment va ser una bonica jornada de pesca per als més petits (alguns ja no tan petits), amb una colla de captures (ja voldrien alguns sèniors pescar com van demostrar fer-ho els júniors).

Classificació infantil (menors de 10 anys):

1r – Aleix Calduch – 11 peixos
2n – Jan Muñoz – 4 peixos
3a – Mar Sanchez

Plusmarquista – Aleix Calduch – Oblada (Oblada melanura) – 0,370kg

Classificació juvenil (majors de 10 anys):

1r – Rubén García – 3,480kg (18)
2n – David Oprea – 2,490kg (14)
3r – Oriol Berdalet – 1,670kg (15)
4a – Carol Bernardo – 1,088kg (11)
5è – Jan Delor – 0,725kg (7)
6a – Ona Aguilera – 0,705kg (6)
7è – Alex Bernardo – 0,658kg (11)
8a – Brune Delor – 0,240kg (3)

Plusmarquista – David Oprea – Salpa (Sarpa salpa) – 0,795kg

83 edicions del concurs infantil donen per a moltes històries, segur que els participants en podran explicar unes quantes més aquest any, les cares de felicitat dels participants i dels seus familiars així semblen indicar-ho, motiu pel qual des de la Societat es seguirà treballant per a poder seguir fent activitats per als més joves i poder tenir una bona pedrera d’un esport que com queda demostrat, no entén d’edats, ja que durant l’any tenim participants que van dels 3 anys fins a més de 80, un esport que es pot practicar conjuntament entre avis i néts.

Volem agraïr la feina de la Junta de la Societat per que malgrat els problemes s’hagi pogut celebrar un any més el tradicional Concurs infantil, també a la Confraria de Pescadors de Barcelona per permetre’ns fer l’activitat a casa seva, així com a la FUNDACIÓ BARÇA i STOREFISHER per la seva ajuda.

Esperem que pel 2022, amb el 90 aniversari de la Societat, la situació de pandèmia millori i puguem tirar endavant una nova edició del Concurs infantil i, qui sap si alguna activitat més pels més joves, doncs hi ha alguns projectes en aquest sentit, hi ha que treballar pel futur.
Fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *