82è Concurs Infantil “Onze de Setembre” – Port de Barcelona (15-09-2019)

Com cada any, i ja són 82 edicions, toca celebrar el tradicional concurs de pesca infantil de l’11 de setembre al Port de Barcelona, que en les últimes edicions s’ha hagut de canviar de data per la participació massiva de la diada i per evitar els problemes de circulació d’aquest dia, passant aquesta al diumenge més proper, aquest any el diumenge 15 de setembre.

Passen els anys i l’afició dels més menuts per la pesca segueix viva, tot i els problemes per disposar d’escenaris aptes i segurs pels nens i nenes que volen pescar, sempre que hi ha la possibilitat de que puguin anar a pescar, està assegurada la diversió, especialment si es fa en companyia d’altres companys i amics, doncs una activitat esportiva i social és més que motivant. Una activitat que serveix també per fomentar el coneixement d’un medi que, tot i que tenim ben a prop, és molt desconegut per gran part de la població, les nombroses espècies que habiten els nostres fons i els costums d’aquestes.

Més enllà de practicar un esport, la pesca esportiva fomenta també la curiositat dels que la practiquen, per poder entendre com poder enredar els peixos, primer sabent quins tipus de peixos poden haver a la zona i després per saber quin sistema es pot fer servir per tenir els millors resultats, etc. i amb això els nens no són cap excepció, doncs la seva curiositat els empeny a aprendre’n i a millorar.

Un altre aspecte molt important pels practicants de la pesca esportiva és el respecte per l’entorn, doncs hi ha que cuidar moltes coses, començant per no deixar cap mena de residu, no malmetre l’ambient i ser el màxim de respectuós amb les peces capturades, doncs la captura i alliberament cada dia es practica més, així que el peix que avui pesava 100 grams i que després de capturar-lo i pesar-lo hem alliberat, potser un altre dia algú el pot tornar a gaudir quan hagi multiplicat el seu pes.

La prova es reparteix en dues categories, la primera, la dels més menuts, nens i nenes fins a 10 anys consisteix en aconseguir el major nombre de captures, puntuant un punt per cada peça. La segona categoria, la dels més grans amb nens i nenes entre 10 i 16 anys consisteix en aconseguir el major pes total de captures, sempre amb el respecte de les talles mínimes.

Un aspecte que sempre es treballa més a la pesca esportiva és el “catch and release”, també conegut a casa nostra com “captura i alliberament” i que és important fomentar-ho quan abans millor, doncs retornar les captures vives al mar per que segueixin el seu cicle i, qui sap si algun dia els podrem tornar a veure amb una talla més important és un dels detalls de més respecte per l’entorn i la natura que podem fer. Per aquests motius cada vegada es veuen més nanses i oxigenadors per mantenir vius els peixos fins al seu pesatge i poder-los alliberar després d’aquest. L’interès dels nens per veure com després d’alliberar les captures, els peixos neden cercant el fons també és una recompensa per aquests comportaments, doncs ambdós, nens i els peixos alliberats, són el futur de la pesca.

Una setmana passada per aigua i considerables temporals feien patir als que estaven més pendents de les previsions del temps, ja se sap que l’estiu s’acaba i que la tardor pica a la porta per aquestes dates, de vegades pica ben fort per que tinguem clar que arriba. Tot i que el temporal de mar és intens, el fet de celebrar la prova dins d’un port de les dimensions del de la nostra ciutat, fa que la calma de les aigües estigui garantida, així que si hi ha que patir per alguna cosa sempre serà pel cel, que el vent i la pluja no siguin protagonistes. Alguns més nerviosos que d’altres, però pinta que pel diumenge el dia ens respectarà i podrem gaudir d’una bonica jornada de pesca.

Diumenge a les 7:20 del matí, els membres de la Junta encarregats de la organització ja són a la zona de pesca per marcar els diferents punts on pescaran els participants i per preparar tot el que cal per dur a terme la prova, mentre s’espera que a tres quarts de vuit ja tots hagin arribat i després de rebre els fulls de control i els primers obsequis vagin desfilant cap al lloc assignat per començar a preparar tot el que cal per un matí de pesca.

Alguns dels joves esportistes arriben amb unes evidents cares de son, ja sigui per no haver dormit durant la nit pels nervis com per haver-se de llevar aviat un diumenge, ja que alguns venen d’una mica lluny i el canvi d’horaris d’un diumenge pel matí, però sembla que es veuen més les cares d’alegria que les lleganyes.

8:00h – Ja tothom al lloc que li toca i a començar a preparar-ho tot, canyes, rodets, paniers, caixons, cadires, etc. Alguns molt atents als muntatges que els han preparat els pares, avis, tiets i que hauran de posar en pràctica quan comenci el concurs, com sempre especialment encuriosits amb els esquers i els brumejos, ja que passejant per la zona es troba un divers menú a base de cucs, pa, trocets de diferents peixos, cefalòpodes i crustacis, un menú variat per intentar temptar les diferents espècies que acostumen a rondar per la zona.

9:00h – Botzinada i canyes a l’aigua. Com acostuma a ser habitual a la zona els més puntuals a la cita són els sorells, però seguit de ben a prop pels esparralls, depenent dels que proven sort pel fons o ja més separats d’aquest. La presència de peixos pelàgics com les agulles, palometes, sorells i bogues acostumen a ser sempre sinònim d’activitat, però quan algunes d’aquestes espècies són de petita talla fan més complicada la pesca, doncs devoren els esquers impedint la captura, però mantenint l’activitat contínua. Altres espècies també es deixen veure, com vidriades, oblades, burrets i fins i tot algun petit pagre i alguna mabra.

10:10h – Botzinada i pausa per esmorzar! Com cada any s’han preparat entrepans per a tots, doncs per poder practicar qualsevol esport s’ha de tenir energia i… què millor que un entrepà acabat de fer? Seguint la tradició, es van veient grups de nens passejant pels diferents punts de pesca observant els peixos dels cubells, nanses i fixant-se en el material de pesca dels companys, doncs la varietat és considerable i molts tenen curiositat per veure què i com pesquen la resta.

10:30h – Botzinada i tornem a l’activitat! Ja amb les piles i l’estómac carregats toca enfilar el que queda, veient alguns ja força nerviosos, especialment en el cas d’alguns germans, que es vigilen a veure quin d’ells pesca més. Molts són els petits exemplars que es van alliberarant per no fer la talla mínima, no sense abans passar per la comprobació amb els regles específics que s’han entregat a l’inici de la prova pels més grans, que si li falta un centímetre, que si en passa un parell, etc. La concentració d’alguns és máxima, aliens a la resta del món, amb la vista clavada a la boia o a la punta de la canya, a l’espera del desitjat moviment que indica la picada que, quan arriba, toca ser precís per poder capturar la més gran de les captures. A sumar a les espècies de primera hora, també les salpes, sargs, petites llísseres, molls i roncadors també es deixen veure, amb una interessant mostra de diferents espècies, fent gaudir als petits pescadors, especialment alguns amb una més que interessant talla, posant en problemes el material i a prova la traça i la paciència, doncs mantenir la calma i pensar molt és bàsic quan es pesca.

13:00h – Botzinada i canyes cap amunt! Toca anar recollint i dirigir-se cap al pesatge per part dels més grans i cap al recompte pels més petits, però sembla que amb les mateixes ganes. Alguns amb força impaciència per a poder retornar els peixos vius a l’aigua quan abans millor, reacció que per sort cada dia és més habitual. Durant el procés de recompte i pesatge s’acumulen petits caps mirant de veure tots els peixos, ja sigui per veure si els companys han pescat més o menys com per veure la diversitat d’espècies que s’han anat presentant.

I després de pesar, recomptar i alliberar els peixos finalment la cosa acaba així:

Categoria 10-16 anys:

1.- Jan Dalor -> 3.515Kg – 35
2.- Oriol Berdalet -> 3.240Kg – 22
3.- Oriol De la Puente -> 2.390Kg – 29
4.- Marc Jover -> 2.380Kg – 26
5.- Àlex Bernardo -> 2.253Kg – 22
6.- Júlia Serrano -> 1.860Kg – 17
7.- Ana Martínez -> 1.750Kg – 16
8.- Pau Dalor -> 1.640Kg – 17
9.- Víctor Codina -> 1.440Kg – 18
10.- Joel López -> 1.080Kg – 11
11.- Iol Castanyer -> 0,907Kg – 14
12.- Javier Sabio -> 0,364Kg – 5
Plusmarquista : Oriol Berdalet – 0,450Kg – Sarg (Diplodus sargus)

 

Categoria fins 10 anys:

1.- Roger Bernal – 37
2.- Jan Bernal – 35
3.- Sergi Rueda – 34
4.- Ivan Rueda – 32
5.- Jan Muñoz – 25
6.- Brune Dalor – 22 (B15)
7.- Rubén García – 22 (B18)
8.- Carol Bernardo – 13
9.- Ona Aguilera – 12
10.- Martina Porcar – 10
Plusmarquista : Ona Aguilera – 0,420Kg – Salpa (Sarpa salpa)

Com sempre el millor ha estat veure les cares de felicitat d’una colla de nens i nenes entre 5 i 16 anys gaudint d’un esport que malauradament no poden practicar tant com voldríen (i voldríem), una activitat en familia que per més que passin els anys no perd la seva màgia i es converteix en un dia inobidable any rere any. Un dia del que tots els participants es van poder endur el seu record,tant pels moments viscuts com pels trofeus i obsequis que hi va haver per a tots.

Volem agraïr la feina dels membres de la Junta de la Societat, organitzadors de la prova que un any més han treballat per mantenir-la al nostre calendari, als nostres patrocinadors : La Pesca Barcelona (Carrer General Castaños núm.8 de Barcelona), Pescamaresma (Carrer Girona núm.69 de Malgrat de Mar), Quinter Pesca Garraf (Rambla Garraf núm.36 Nau 2B de Sant Pere de Ribes) , STORE FISHER (Carrer Entença núm. 74-76 de Barcelona www.storefisher.com) , Kali Kunnan, FIATC Assegurances, Fundació Futbol Club Barcelona, Port de Barcelona i especialment a la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Una menció especial també pel nostre company Jordi Trigueros, que després d’haver-nos representat la nit anterior a “VIè Open benèfic Vila de Calafell” va sacrificar les seves hores de son per venir-nos a visitar per portar-nos part dels premis i entregar-nos la placa d’agraïment a la Societat per participar a la prova.

Com cada any no han faltat les propostes per part de nens i nenes ni tampoc de pares demanant poder fer més proves d’aquest tipus durant l’any, prova més que evident que això agrada i està ben viu, per això seguirem treballant per aconseguir fer-ho realitat, sent un dels projectes de la Societat des de ja fa uns anys, doncs ells també són el futur del nostre esport.

Altra vegada MOLTES GRÀCIES a tots els qui ho han fet possible per 82a vegada!

I no trigarem a tornar a tenir activitat, doncs pel proper cap de setmana hi ha preparat el tercer Aplec de pesca 2019 al Port de Barcelona, esperem que el temps ens acompanyi, així com els peixos. Fins llavors, Salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *