65è Concurs de la Mare de Déu del Carme – Port de Barcelona (22-07-2018)

Doncs un any més, i amb aquest ja en són 65 que ininterrompudament, es celebra el tradicional concurs de pesca de la “Mare de déu del Carme”, la patrona dels pescadors i mariners i l’escenari, igual que en els últims anys és el Moll de Pescadors del Port de Barcelona.

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_01_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

A principi de la década dels anys ’50 del segle XX, la nostra Societat va començar a celebrar diferents activitats que es sumaven a les que ja es celebràven des de la seva fundació l’any 1932 (concurs del “Burret” l’últim diumenge del mes de gener, concurs infantil “11 de setembre”, concurs del “Pavo” l’últim diumenge del mes de novembre, etc.). Així va començar a celebrar-se el campionat social de Mar-Costa, que segueix vigent avui dia, l’any 1952 es va celebrar el primer campionat d’Espanya de Mar-Costa, celebrat a la ja desapareguda platja de Can Tunis de Barcelona i organitzat per la nostra Societat i per aquelles dates es va decidir celebrar un concurs de pesca en honor de la patrona dels pescadors i els mariners, la Mare de Déu del Carme, celebrant-se des de llavors a la data més propera al 16 de juliol disponible segons l’escenari.

Des de llavors han estat diferents els espais de la nostra ciutat que han estat escenari d’aquest esdeveniment, s’ha celebrat a la platja, a l’escullera i a diferents espais del port de la ciutat.

La desaparició de diferents espais del front marítim de Barcelona i la massificació d’uns altres per part de l’activitat turística han anat acotant els espais on poder practicar la pesca esportiva, però aquesta, tot i reduïr-se força, segueix present a la ciutat, així com les activitats de la Societat, per això, l’espai on es celebra aquesta prova esportiva en els últims 10 anys és un espai tancat del port de la ciutat amb una limitació d’aforament i fent així que la prova, des de llavors sigui només oberta als socis, doncs no hi ha espai per obrir la prova a altres clubs i societats com s’havia fet amb anterioritat, però per sort podem seguir mantenint-la al nostre calendari un any més.

La modalitat de pesca d’aquesta prova és la d’una sola canya en acció de pesca per esportista, ja sigui amb boia o suret o amb plom i un màxim de 3 hams per canya, podent disposar d’altres canyes de reserva orientades sempre en sentit oposat a la d’acció de pesca. La mida mínima de l’obertura dels hams emprats (d’una sola mort) és la legal de 5mm. Es pot emprar tant canyes de coup o “toquet” sense rodet o canyes de bolonyesa, de longitud lliure. Com a totes les proves d’aquest tipus que celebrem des de la Societat, estan permesos tots els esquers marins (cucs, trocets de peix, crustacis, cefalòpodes, etc.) i el pa, quedant exclosos els esquers artificials, cucs de terra i asticot. També està permès el brumeig (es pot començar a brumejar 15 minuts abans de l’inici de la prova).

Des de fa ja un temps, es treballa per poder realitzar les proves esportives de pesca amb el màxim respecte per l’entorn, posant especial ènfasi a la captura i alliberament de les captures, que es mantenen vives en llargues nanses fins el moment del pesatge i, després d’aquest són alliberades amb l’esperança que segueixin creixent i reproduint-se per poder seguint gaudint del nostre esport durant molt temps.

Com sempre, el dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social del carrer de Santa Elena, l’atzar és qui s’encarrega de situar tots els esportistes al punt on els tocarà pescar el diumenge.

Sempre que es surt a pescar hi ha que mirar com estarà el temps, tots aquells que de tant en tant surten a remullar els ploms prou que ho saben, encara que sigui el mes de juliol i en temps plenament canicular. Durant la setmana hi havia previsions contradictòries, però a mesura que ens apropavem al cap de setmana les previsions cada vegada eren més de pluja i fins i tot potser vent, de manera que entre el molts estris de pesca que sempre es duen a una competició o podria mancar un bon impermeable.

La Societat disposa de dos grups de whatsapp per anar fent bullir l’olla entre els socis, un d’ells, l’oficial, es gestiona des de la junta de la Societat, on s’hi posen les comunicacions oficials i altres temes relacionats amb aquesta. El segon grup, el “d’amics de la societat”, es gestiona directament pels socis i on es tracten tota mena de temes, bàsicament relacionats amb la pesca, on els socis tant poden penjar fotos de captures, preguntar sobre dubtes a l’hora de fer algun muntatge, esquers, etc. Doncs aquest segon grup, ha anat treient fum durant tota la setmana, de manera que alguns estaven més que motivats per aquesta 65a edició del Concurs de la Mare de Déu del Carme.

A poc més de les 6 del matí, els encarregats de marcar els punts de pesca ja són al Port de Barcelona, sota una nuvolada força imponent i, mentre es disposen a començar amb el marcatge, una tamborinada considerable de pluja i vent obstaculitza el procés, el vent movia fins i tot els números del terra i un bon ruixat cau en poca estona. 5 intensos minuts de pluja i vent que espanten una mica als que es trobaven marcant, però sembla que la cosa s’atura…
Després de marcar, s’avisa al control d’accès del recinte i poden començar a anar passant tots els participants després de l’obligatòria identificació per la garita d’entrada. Es reparteixen els fulls de control i tothom va desfilant cap al punt que li ha estat assignat.

7:00h – Un cop tothom ja és al seu lloc, es comença a preparar tot el reguitzell de trastos i diferents aparells per pescar, ja siguin canyes, rodets, caixons, paniers, nanses, brumejos variats…

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_02_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_03_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_04_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_05_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_06_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_07_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_08_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_09_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_10_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_11_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_12_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_13_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_14_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_15_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_16_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_17_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_18_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_19_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_20_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_21_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_22_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_23_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_24_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_25_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_26_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_27_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_28_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_29_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_30_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_31_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

7:45h – Es comença a brumejar la zona de pesca de cada esportista.
Malauradament hi va haver algunes baixes d’última hora, però a les 8:00h tothom ja estava a punt per començar a pescar.
8:00h – Botzinada i a pescar!
Com ve a ser habitual en els últims temps, els primers a fer-se veure són els sorells, que amb la seva voracitat no triguen a fer via dels diferents esquers que hi ha a l’aigua. Cal destacar la quantitat de petits besugs blancs que a primera hora porten de corcoll als pescadors, doncs cap d’ells fa la talla mínima legal de 17 centímetres i han de ser retornats a l’aigua, però que arrassen amb els esquers, sembla que tenen gana! Com sempre, l’espècie més buscada és la llíssera, per què pot arribar a una talla considerable, per què es mou en bancs de vegades força nombrosos i per què és una excel·lent lluitadora, però no és tan fàcil d’enxampar com creuen alguns, animal desconfiat i molt fi a l’hora d’alimentar-se. També els esparralls venen a visitar la zona, potser no tan nombrosos com en anys anteriors, però alguns de bona mida acaben punxats pels esmolats hams. Alguna llíssera va arribant per diferents punts, però força espaiades entre elles, però altres espècies també es deixen veure, com les oblades, palometes, sargs, vidriades, mabres, alguna oradella, molls, una grossa juliola i fins i tot algun làbrid, doncs un parell de tords i un gripau roquer també formen part de les captures. Alguna picada important posa en problemes a alguns esportistes, alguns, amb canyes de bolonyesa veuen com el rodet treu fum intentant aturar alguna cursa, d’altres, amb canyes de coup, veuen com algun gros exemplar acaba trencant la punta de la canya i fugint amb l’ham a la boca i un troç de canya… però bé, no sempre ha de guanyar el pescador… Finalment alguns alconsegueixen enredar unes quantes llísseres, mantenint-les al punt i ben atents a les lleugeres picades d’aquests mugílids.
13:00h – Després de 5 hores de pesca, amb alguna tímida gota que ha caigut del cel, ben ennuvolat tota l’estona, però amb una temperatura força agradable per ser mitjans del mes de juliol, sona la botzinada que dóna per acabada la prova. Llinyes amunt i a esperar que els encarregats del recompte i pesatge vagin passant en ordre per allà.

Després de cinc hores de pesca, la cosa va acabar així:

1.- Sergi Gobernado – 11,000Kg (72)
2.- Francisco Bernardo – 7,400Kg (35)
3.- Eduardo Martínez – 6,700Kg (99)
4.- Albert Berdalet – 6,600Kg (56)
5.- Joan Manel Espinosa – 5,300Kg (11)
6.- Pep Navarrete – 4,550Kg (18)
7.- Xavier Agell – 4,250Kg (49)
8.- Félix Muñoz – 4,100Kg (62)
9.- Jaume Calduch – 3,800Kg (62)
10.- Christian Buscemi – 3,750Kg (72)
11.- Àlex Pla – 3,550Kg (35)
12.- Jordi Trigueros – 3,500Kg (65)
13.- Daniel Aguilera – 3,400Kg (30)
14.- Ricardo Calduch – 3,000Kg (72)
15.- Albert Codina – 2,650Kg (52)
16.- Enric Vicente – 2,350Kg (26)
17.- Álex Giménez – 2,100Kg (35)
18.- Juan Bernal – 2,050Kg (28)
19.- Pere Casanovas – 2,000Kg (35)
20.- Emilio Vera – 1,950Kg (26)
21.- Marc Jover – 1,700Kg (41) – infantil
22.- Marc Gómez – 1,650Kg (28)
23.- Joan Gil – 1,350Kg (19)
24.- José Ramón García – 1,300Kg (15)
25.- Ángel Ortiz – 0,750Kg (6)
26.- Raúl Bernardo – 0,450Kg (12)
27.- Pere Mongay – 0,450Kg (8)
28.- Jordi Rubio – 0,350Kg (12)
29.- Rafael Cano – s/c
30.- Victoriano Cámara – s/c

Plusmarquista – Francisco Bernardo – Llíssera 1,250Kg
Plusmarquista no-llíssera – Francisco Bernardo – Vidriada 0,450Kg

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_32_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_33_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_34_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_35_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_36_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_37_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_38_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_39_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_40_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_41_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_42_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_43_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_44_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_45_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_46_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_47_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_48_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_49_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_50_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_51_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_52_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_53_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_54_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_55_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_56_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_57_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_58_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_59_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_60_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_61_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_62_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_63_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_64_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_65_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_66_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_67_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

A part dels trofeus pels primers classificats, plusmarquista, major nombre de captures, últim classificat amb captures, pernils, cerveses Moritz, els obsequis entregats per la botiga de pesca de Barcelona www.storefisher.com (gorres i neveres i/o motxilles per tots els participants) també hi va haver un premi d’una canya de pesca ISO (japonesa) per la peça més gran que no fos una llíssera, que se la va endur el company Francisco Bernardo amb una bonica vidriada de 450 grams, canya cedida per la botiga de pesca de Malgrat de Mar “Pescamaresma” i entregada pel seu propietari, el Xavier Agell.

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_68_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_69_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_70_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_71_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

Després d’això es va procedir al sorteig de diferents articles de pesca entre tots es participants, articles cedits per les botigues de pesca de la nostra ciutat com són “La Pesca Barcelona” (antiga casa “La Viuda”) i STORE FISHER. Canyes de pesca japonesa (ISO), de llancer, un impressionant rodet de surfcasting, un enorme paraigües/para-sol de pesca i un maletí porta baixos foren sortejats per la mà innocent de l’únic participant infantil de la prova.

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_72_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_73_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_74_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_75_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_76_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_77_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

65e_concurs_del_Carme_Port_Barcelona_78_(www.societatpescadorsbarcelona.com)

No volem oblidar-nos d’agraïr la col·laboració a tots els qui ens han permès de poder celebrar aquesta seixanta-cinquena edició del Concurs de la “Mare de Déu del Carme”, començant pels nostres amics de la Confraria de Pescadors de Barcelona, l’Autoritat Potuària de Barcelona, la junta directiva de la Societat de Pescadors Esportius de Mar de Barcelona, les botigues de pesca: STORE FISHER – PROSFSERVICES(www.storefisher.com del carrer Entença núm. 74 – 08015 – Barcelona – Tel. 694471123), LA PESCA BARCELONA, antiga casa “LA VIUDA” (Carrer General Castaños núm. 6, 08003 – Barcelona – Tel. 933194407 ), PESCAMARESMA (Carrer Girona núm.69 – 08380 – Malgrat de Mar – Tel. 931582471)i la marca barcelonina de cerveses MORITZ. També a tots els socis que han participat un any més a la prova: MOLTES GRÀCIES!!

Ara les activitats de la Societat se’n van de vacances fins setembre, quan tornarem a rependre el calendari d’aplecs, el concurs infantil i el campionat de Mar-Costa.

Fins llavors, bones vacances, salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *