4a prova – 76è Campionat de Mar-costa – 20-06-2021 – Port de Barcelona

El passat diumenge 20 de juny es va celebrar al Moll de Pescadors del Port de Barcelona la quarta prova del 76è Campionat de Mar-costa, en aquesta ocasió tocava provar sort a les modalitats de suret/boia o a fondal.

S’apropa l’estiu, bé, més que apropar-se està a sobre, només poques hores després de la prova, així que s’espera que la temperatura de l’aigua estigui més calenta que a la darrera prova i això pugui portar alguns canvis a les espècies presents i també alguns canvis en els comportaments d’aquestes.

Tot i la pandèmia, de moment estem celebrant amb certa normalitat les proves previstes al calendari de Mar-costa, dues proves en aigües portuàries i una a la platja precedeixen aquesta, així que, tot i les restriccions sembla que mica en mica es va retornant a certa normalitat.

Setmana moguda amb dies de sol, dies amb vent i dies amb pluja… pel diumenge? Doncs depèn on es miri la previsió del temps les informacions es contradiuen, per això, sempre preparar-se per si plou, per si de cas…

El dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social, aquesta vegada, és sorteig directe, ja que a l’haver fet ja dues proves en aquest escenari, els que a la primera prova van pescar al sector frontal, a la segona ho van fer al lateral i viceversa, en aquesta tercera serà el sorteig qui decidirà novament el sector i, evidentment, el banderí.

Com sempre, els encarregats de marcar els punts de pesca fan la seva feina, com ho fan també els encarregats del control d’accés al recinte (cal recordar que és un espai tancat a l’accés públic i que cal una autorització especial per accedir-hi i una altra per pescar-hi), de manera que quan arriba tothom puntual el diumenge, està ja tot a punt.

6:45h – Després que els membres de la junta han comprovat que tot està al seu lloc, es comença a accedir ordenadament al recinte, seguint els protocols Covid, es reparteixen els fulls de control entre els participants i tothom va desfilant cap al seu banderí, que hi ha que preparar-ho tot per estar a punt quan es doni la sortida.

7:00h – Ja tothom és al seu punt de pesca posant tot l’arsenal d’estris i aparells que es fan servir en una jornada de competició de pesca. Alguns esportistes més parlaires que altres, alguns treient-se la son de les orelles, però tots amb ganes de sucar els ploms a la recerca de bones captures. Salutacions i bons auguris, però concentrats en fer-ho tot bé i tenir un bon resultat.

7:45h – Es comença a brumejar la zona de pesca, es van sentint projectils de farines de peix, formatge i pa ratllat caient a l’aigua, intentant atreure el màxim nombre de peixos cadascú al punt on li toca. Cauen quatre gotes de fang, no arriben a mullar el terra, però deixen ben clara la seva presència empastifant tots els cotxes aparcats… sembla que no anirà a més, el cel segueix ben tapat, dia rúfol, però amb poc vent i temperatura agradable.

8:00h – Botzinada i canyes a l’aigua! Són diferents les estratègies dels diferents esportistes. Uns cerquen la sort a punta de canya, altres la busquen a certa distància, estratègies que depèn de com es desenvolupi la jornada pot anar variant a la recerca de més captures i més grosses, sent (com sempre) les llísseres els peixos més buscats, però sense deixar de banda els altres habitants de les nostres aigües, que també acostumen a portar grans alegries. Sorell i esparralls, com ve a ser habitual, són els primers a deixar-se veure, però a diferència de la prova anterior, la temperatura de l’aigua ha fet que també treguin el nas les palometes i els roncadors. Durant el matí altres espècies es deixen veure com són algunes bogues, molts sargs (malauradament la majoria són juvenils i són alliberats abans del pesatge, cal recordar que la talla mínima legal actual de l’espècie és de 23 cm i els exemplars que surten no arriben als 20cm) .

També apareixen els sempre presents burrets, acompanyats de llepissosos i algun moll. Un altre capítol són les combativs salpes i oblades, posant en problemes a més d’un, però aconseguint posar al salabre unes quantes, algunes de bona talla, així com les vidriades, que altra vegada són protagonistes algunes de més de 700 grams. I de la família dels mugílids, doncs els galta-rojos són els més comuns i matiners, tot i que en no massa quantitat i de talla discreta, els grossos no volen venir, cosa que a darrera hora, les seves cosines, les llísseres veres fan acte de presència per la part final del sector lateral, amb algun exemplar proper al kg, però malauradament arriben a darrera hora i només dóna temps de treure’n molt pocs exemplars.

13:00h – Botzinada i canyes amunt. Tot i que alguns demanen prórroga per aprofitar l’arribada de les esperades llísseres, la prova consta de 5 hores i aquestes ja s’han complert. Hi ha que anar ràpid amb el pesatge, tot i que les captures es mantenen vives dins de les nanses, quant menys temps passin allà dins, menys estrès tindran i podran ser alliberades més aviat per intentar tornar a pescar-les un altre dia encara més crescudes.

Finalment així acaba la jornada:


Sembla que el campionat es va posicionant, però cal recordar que aquesta classificació és força enganyosa, ja que hi ha que tenir en compte que de les 6 proves de que consta el campionat, es descarten els dos pitjors resultats de cada esportista, de manera que per la propera prova, amb els primers descartaments, poden haver-hi uns quants moviments, però de moment, així és com està tot:

Ara hi haurà una pausa del campionat fins després de l’estiu, però no amb les activitats de la Societat, doncs el campionat d’Embarcació fondejada, el concurs de la Mare de Déu del Carme, aplecs i un concurs al Port de Badalona, mantindran les activitats fins al retorn del campionat, a més de diverses competicions oficials on també hi participen alguns dels nostres companys.

Així que fins la propera prova, salut i bona pesca a tothom!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *