2a Prova 77è Campionat de Mar-costa – 07-05-2022 – Platges de Sant Sebastià i Sant Miquel (Barcelona)

Després de la primera prova del campionat en la modalitat d’una canya, celebrada al Port de Barcelona, per la segona prova ens traslladem uns quants metres de l’escenari portuari i ens endinsem més al barri de la Barceloneta, en concret a les platges de Sant Sebastià i de Sant Miquel, en una prova a dues canyes, on alguns opten per la opció de llancer i d’altres per la de pescar amb cebador.

Després dels dos anys més durs de pandèmia, on la situació de les platges de la nostra ciutat desaconsellaven poder celebrar-hi competicions esportives, en aquest 2022 tornem a trepitjar la sorra de la nostra ciutat, les platges que des de la fundació de la nostra Societat, han estat protagonista de centenars d’activitats de pesca per part dels nostres socis al llarg d’aquests primers 90 anys.

Com que en els darrers temps han variant força alguns usos de les platges, més enllà del món de l’esport, aquest any hem pogut comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, que a més de gestionar els permisos i avisos corresponents, també ens ha facilitat les cintes per a poder marcar la zona de pesca.

Una setmana amb temps tranquil, lleugera brisa i mar en calma, les previsions pel dissabte segueixen la línia, tot i que per la tarda s’espera la presència de núvols, per la resta sembla que la climatologia serà bastant favorable.

El matí sembla que compleix amb les previsions dels homes i dones del temps i el sol llueix amb ganes, lleugera mar de fons i sembla que perfecte per a poder pescar, a l’espera que a la tarda pugui sortir algun núvol i així potser no hi hagi massa aglomeracions de gent a la platja.

A la tarda, alguns dels vehicles poden estacionar dins del recinte portuari i d’allà poden anar cap a marcar els punts de pesca de la platja on, finalment, els núvols no han aparegut i tot i ser gairebé les 20h, encara hi ha moooolta gent a la sorra, de manera que marcar la zona de pesca porta una mica més de feina.

La platja es marca amb 20 metres entre esportistes, començant a marcar des de la platja de Sant Sebastià i acabant a la platja de Sant Miquel. Sembla que molts dels usuaris de la platja tenen curiositat per veure què és el que passa al costat de l’aigua, on comencen a aparèixer un munt d’estris de pesca.

Malauradament, no tothom ho mira amb el mateix respecte, alguns usuaris de la platja amb potents altaveus segueixen fent la seva, sense importar les molèsties als altres usuaris, així com la multitud de venedors ambulants de begudes com “mojitos” i similars, que també s’apropen als esportistes que estan preparant els aparells de pesca.

Finalment a les 21:15h es comença a pescar.

Com ha succeït als darrers anys, les proves de la platja formen part de la categoria de “2 canyes”, on es pot pescar a llancer (el que els anglosaxons n’hi diuen surf-casting) i també amb cebador (el que també es coneix com a “feeder”), de manera que, pel tipus de fons d’aquestes platges, qualsevol de les dues modalitats poden ser perfectament aptes, de manera que veiem diferents tipus de canya i muntatges cercant enredar als peixos del fons.

A primera hora, just quan va caient la llum del dia, l’activitat és força animada, en especial pels que pesquen amb cebador, tot i que la mesura de les captures és reduïda i la majoria del peixos que es veuen són retornats ràpidament a l’aigua per estar per sota de la mida mínima per la seva espècie.
Els que opten per cercar llargues distàncies a llancer, també es troben amb força exemplars juvenils de mabres, doncs cal recordar que la mida mínima d’aquest espàrid és de 20 centímetres, però són abundants els exemplars entre 15 i 18 centímetres, ràpidament retornats a l’aigua per a que segueixin creixent. Els sargs també són força presents a la zona, però la nova mesura mínima que des de fa dos anys marca la normativa marítima de la Generalitat, de 23 centímetres, fa que molts exemplars entre 18 i 20 centímetres siguin retornats també a l’aigua. Algunes oblades també arriben al pesatge.

Tot i això, també es veuen mabres que van superant els 300 grams de pes, alguns sargs més, pagells superant els 500 grams, alguns molls, besucs blancs i un parell d’oradelles, la més gran d’aquestes arribant als 757 grams, sent la captura més gran de la jornada.

Tot i ser un espai públic i haver de respectar la resta d’usuaris, a la part central de la platja (entre les dues platges), es mantenen els altaveus amb un alt volum de soroll i una concentració de gent gaudint de la platja sense tenir en compte les molèsties que genera a la resta d’usuaris, amb crits i altres comportaments incívics, més enllà de deixar importants quantitats de brossa escampades per la brossa (trencant fins i tot un tros de la cinta que delimitava la zona de pesca, usuaris orinant i vomitant prop d’on hi havia alguns esportistes pescant,…). Per sort aquests usuaris estaven concentrats en un espai bastant limitat, afectant a no gaires esportistes, però haurem d’intentar millorar també en aquests aspectes.

Finalment, a les 02:15h del diumenge, es dóna per finalitzada la prova, de manera que toca recollir, tant els aparells de pesca com tot el material que s’ha emprat pel marcatge de la zona i, d’aquí, cap al pesatge, a veure com ha anat la cosa al final.

I així és com acaba la jornada de pesca:

El campionat es comença a definir una mica, però encara hi ha molta feina per fer i poden canviar moltes coses fins a la fi del campionat, d’aquí 15 dies ja hi poden haver els primers canvis quan ens trobem a la propera prova del Campionat, en aquesta ocasió, en la modalitat d’una canya a suret/fondal al Port de Barcelona.

Volem agraïr l’ajuda que ens ha donat l’Ajuntament de Barcelona per a poder dur a terme la prova, tant pels permisos com per la resta de gestions, així que seguirem treballant per seguir millorant les nostres activitats i adaptant-nos als temps que corren i les seves complicacions, que no són fàcils de gestionar però que tenim moltes ganes de seguir endavant.

La propera setmana tenim la tercera prova del 43è Campionat d’Embarcació Fondejada, en aquesta ocasió la sortida es farà des del Port de Badalona, sent el tercer escenari diferent d’aquesta temporada, fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *