2a prova – 75è Campionat de Mar-Costa – Dic de l’Est (Port de Barcelona) – 27-09-2020

Després de les pauses obligades per les vacances i la COVID19, retornem al nostre Campionat de Mar-costa, en la primera de les proves a dues canyes de la temporada, en aquesta ocasió toca trobar-nos al Dic de l’Est del Port de Barcelona, escenari privilegiat on només s’hi pot accedir en limitades ocasions i sempre seguint uns estrictes protocols.

Mes de setembre i aquest any només hem pogut dur a terme la primera de les 6 proves que hi havia programades del Campionat de Mar-costa, la COVID19 ha condicionat totalment el calendari, tot i així, seguim treballant per per tirar endavant el campionat, adaptant les dates en la mesura que és possible i per això, ganes no ens en falten.

Com ha estat sempre al nostre campionat, les modalitats de pesca són variades, segons l’escenari, dividint-se des de fa uns anys en dues varietats genèriques: proves a 1 canya (3 proves a port o escullera) i proves a 2 canyes (3 proves a platja o escullera).

La primera prova que havíem dut a terme era a una canya, aquesta vegada, en canvi, tocava una a dues canyes. Les modalitats permeses són el suret, fondal i llancer, quedant excloses les modalitats de pesca amb esquers artificials.

Des de 1932 la nostra Societat ha realitzat activitats al port de la nostra ciutat, en diferents espais que han anat evolucionat al llarg dels anys, en aquesta ocasió, l’escenari del Dic de l’Est del Port de Barcelona és una zona on està prohibida l’entrada en condicions normals, un recinte tancat amb pany i forrellat situat al final de l’antic “Rompeolas”, just després de la caserna de la Guardia Civil del mar. Com sempre que s’hi accedeix s’ha de complir un estricte protocol que comença a principis d’any amb el calendari i setmanes abans de cada activitat (2 aquest any) es confirmen els participants i totes les dades d’aquests, però enguany, per la situació de pandèmia, el protocol és una mica més estricte.

El sorteig dels punts de pesca es fa la setmana anterior a la prova, al local social que aquesta vegada, es tractava de situar els diferents equips junts, ordenats per ordre de classificació i el sorteig decidia si es començaria a marcar pel far o per la caserna dela Guardia civil.

Setmana típica de tardor, dies amb sol, també alguna gotellada però en aquesta ocasió, marcada baixada de temperatura i considerables vents, de manera que per la metereologia es presentava no massa favorable per una competició de pesca, però toca adaptar-s’hi.

6:00h – Concentració al punt de trobada, mantenint estrictament les distàncies, mascaretes, presa de temperatura a tots els assistents i signatura de la declaració responsable que ens prepara la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Casting, per confirmar que cap esportista tingui símptomes de COVID19. En aquesta ocasió, es van servir cafès per a tothom de forma individual, oferts pels nostres amics de “IL CAFFÈ DI FRANCESCO” (Barcelona 08015, Carrer Calàbria 16, cantonada amb carrer Manso, davant de l’ambulatori), una ajuda per entrar en calor i despertar-se una mica més abans d’una prova esportiva.

D’aquí, tots els vehicles en filera es dirigeixen cap a la zona de pesca, passant per la guixeta de la duana per identificar-se. El cos de Guardamolls de la Policia portuària ens esperava a l’accés del recinte per obrir-nos l’accés d’aquest, havent estat avisats una hora abans pel delegat de Mar-costa de la societat, tal com marca el protocol.

Un cop a dins del recinte, dos membres de la junta de la Societat marquen els punts de pesca, i d’allà tothom va cap al punt que li toca pescar, mentre la Policia portuària control·la l’accés i tanca el recinte a l’entrada del darrer vehicle juntament amb la guàrdia civil.

Tots situats als punts assignats, separats per aproximadament 10-12 metres, es comencen a muntar tots els nombrosos estris de pesca, ja que a les 8:00h tocarà posar-se a per feina.

Com que és una prova lliure a dues canyes, hi ha un munt d’estratègies diferents entre els esportistes, també per que l’escenari es presta a poder provar sort ja sigui a boia o suret, a llancer o a fondal, i dies abans d’aquesta, hi ha hagut molts canvis d’impressions entre els companys, per que alguns no tenien molt clar quina estratègia seguir, però arriba l’hora de la veritat.

7:45h – Els que han decidit pescar a boia o a fondal comencen a brumejar.

8:00 – Botzinada i canyes a l’aigua. Les baixes temperatures i el vent de nord eren protagonistes a primera hora, juntament amb les primeres picades. Força presència de morralla dóna una mica de maldecaps als esquers, que són devorats amb ganes, però les primeres captures comencen a sortir de l’aigua. Bogues, castanyoles, donzelles, pagells, cànteres, alguns tords, fedrins, agulles, alguna grívia, també oblades, esparralls, oradelles i sargs són protagonistes de la jornada, tot i que és complicat treure’n algun de bona talla, però tot i això alguna peça de bon veure també es deixa veure i dóna la seva guerra.

Els canvis de temps van canviant durant la jornada, ara més sol, ara es tapa, després el vent encalma, fins que a darrera hora varia totalment i torna a bufar amb certes ganes.

Molts exemplars de petita talla retornats i algunes cametes tallades per peixos de mida considerable i fins i tot alguna espècie poc freqüent a la zona com una lluerna (petitona i retornada) també formen part de la jornada que finalment acaba l’activitat pescaire després de 5 hores pendents de les canyes.

13:00h – Botzinada, canyes amunt i a esperar als encarregats del pesatge que vagin punt per punt per evitar la concentració de gent i seguir el protocol establert.

I així va anar la cosa:

I després de la segona prova, la classificació del campionat es mou una mica quedant així:

Classificació individual:

Classificació per equips:

Volem agraïr l’ajuda del Port de Barcelona i la col·laboració de la Policia Portuària per a poder dur a terme la competició, tant a nivell administratiu com a nivell humà, també a les dues fotògrafes Ona i Ana : Moltes gràcies!

La propera prova tocarà fer-la a la platja de Calella el dissabte 3 d’octubre a la tarda nit, molt possiblement hi hagi força moviment a la classificació, o potser no…

Fins llavors, salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *