1a Prova – 44è Campionat d’Embarcació Fondejada – 14-01-2023 – Mataró

Encetem una nova temporada de pesca i una vegada més ho fem amb un nou campionat de la modalitat d’embarcació fondejada, la quaranta-quatrena edició d’aquest campionat. L’escenari triat en aquesta ocasió són les aigües de Mataró.

Com cada any, el campionat més matiner a començar és el de la modalitat d’Embarcació Fondejada, aprofitant l’activitat piscícola dels mesos hivernals toca embarcar-se una vegada més en una temporada, la que serà la quaranta-quatrena que la SPDM organitza aquest campionat.

Per aquesta temporada hi ha programades 5 proves per aquest campionat, 3 de les quals es faran sortint del Port de Mataró i dues des del Port de Sant Feliu de Guíxols, la prova inaugural es fa des de la capital del Maresme, a les aigües mataronines.

Ja se sap que abans d’anar a pescar sempre cal estar pendent del temps, especialment a l’hivern i quan es surt a navegar, per això és habitual estar ben pendent de les diferents aplicacions i retransmissions meteorològiques guaitant les previsions durant els dies previs a la sortida. La llarga temporada que portem sense pluges ni temporals més enllà d’algunes ventades puntuals sembla que encara aguantarà uns dies, el mateix que es preveu per les temperatures suaus, així que cal aprofitar!

El dijous abans de la competició es fa el sorteig dels punts de pesca del campionat, deixant preparades les tripulacions per a les 5 proves d’aquest.

Arriba el dia de la primera prova, amb temperatures suaus i vent i mar en calma, però com ens informa el patró, sembra que a darrera hora entrarà el garbí amb ganes, de manera que potser caldrà “fer la feina” a les primeres mànegues i deixar el mínim pel final. Cal recordar que cada prova d’aquest campionat consta de quatre mànegues, on els esportistes han de canviar de posició a cadascuna d’elles, pescant així a les diferents posicions del seu sector.

La navegació fins al punt de pesca és ben tranquil·la, les condicions són perfectes i les ganes de tots plegats es fan evidents veient l’ambient que regna a bord… Com que tot surt ben rodat, i tothom està a punt, es dóna inici a la prova un quart d’hora abans del previst, sembla que així podrem acabar abans que entri la mala mar… o si més no, s’intentarà!

Un cop arribats, fondejats i cadascú col·locat a la seva posició es dóna l’avís que comença la primera mànega.

L’embarcació està dividida en dos sectors, un situat al costat de babord i l’altre a estribord, de manera que cada meitat de la tripulació pescarà en un sector diferent.
La primera mànega comença amb la visita de serrans i vaques serranes, seguides de petites vidriades, espècie força comuna, però no puntuable en la majoria dels casos per estar per sota de la mesura mínima de 18 centímetres.

Altres espècies també es presenten a la cita, com són les donzelles i els esparralls, que van apareixent regularment durant les dues primeres mànegues, on també apareix la peça més gran del dia, mancant-li poc per arribar al kg, una grívia verda (labrus viridis).

Després de la segona mànega, tal com estava previst, s’aixeca el fondeig i l’embarcació es situa en un altre punt de pesca, es torna a fondejar i es fa el tercer canvi de posició. Un núvol de petits pagres es situa sota l’embarcació, però malauradament són molt pocs els que arriben a la mesura mínima de 20 centímetres, així que són molt pocs els que finalment puntúen , sent alliberats ràpidament la resta. Altres peixos van sortint en aquest punt, com són les cànteres, més serrans i vaques serranes, petits sargs alliberats per estar per sota dels 23 centímetres i alguna grívia negra i alguns làbrids de talla més discreta (un fadrí, un petit tord becut, un llavió i un parell de petites grívies verdes), diverses morrudes per sota dels 18 centímetres i, aquest sí que puntuable, un sarg imperial.

Tal com havia previst el patró abans de sortir de port, el garbí comença a bufar amb força a darrera hora, tot i que una estona abans del que s’esperava, així que la part final de la quarta i darrera mànega toca fer-la sota un vent intens i amb unes onades considerables. Per sort, pel tipus d’embarcació, aquesta pateix molt poc aquest canvi de situació i aquests darrers vint minuts de la jornada es poden celebrar amb seguretat, però l’activitat dels peixos baixa totalment, amb molt poques captures en aquests darrers instants.

Finalment acaba la quarta mànega i toca posar proa cap a port, on es procedirà a fer el recompte i pesatge de les captures.

Així és com acaba la jornada:

Comencem un nou campionat i encara queden quatre proves, però alguns ja comencen a fer números del que pot passar a les properes proves… ho anirem veient!

Aprofitant aquesta primera prova, es van entregar els trofeus de la 43a edició del Campionat d’Embarcació Fondejada (Moltes felicitats!):

Com sempre, cal agrair la feina del nostre patró Pitu i la traça dels nostres esportistes per tirar endavant una nova prova. Ara toca començar a preparar la propera prova, en aquest cas tocarà canviar totalment de registre, ja que s’acosta el tradicional Concurs del Burret, en la seva 81a edició i la setena edició del Concurs de les 3 espècies, com sempre, el darrer diumenge del mes de gener al port de la nostra ciutat. Fins llavors, salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *