1ª Prueba – 78º Campeonato de Mar-Costa – Playas de Sant Sebastià y Sant Miquel (01/02-04-2023)

Iniciamos una nueva edición del Campeonato de Mar-Costa, la septuagésima octava edición de este tradicional campeonato, que volvemos a empezar pisando la arena de las playas de nuestra ciudad.

Setanta-vuit anys celebrant un mateix campionat ja són uns quants, a més, mantenint les proves mixtes dins de l’àrea de Mar-costa, com són el llancer (conegut també per l’anglicisme “surf-casting”) i la pesca amb boia i a fondal.

El campionat d’enguany consta de 6 proves, tres d’aquestes a dues canyes (dues a la platja i una a l’APC del Port de Barcelona) i tres a una canya a l’APC del Port de Barcelona.

La primera de les proves és a les platges de Sant Sebastià i Sant Miquel, al barri de la Barceloneta, les platges més tradicionals dels concursos de la nostra Societat. Un escenari que malgrat la massificació del turisme i altres usos, hem aconseguit mantenir al nostre calendari amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Un any on hi ha hagut alguns canvis amb les taxes i els permisos pels concursos però que finalment sembla que s’ha anat aclarint tot plegat i que malgrat haver de pagar més (bastant més) de taxes que en anys anteriors, sembla que es podran dur a terme les proves sense problemes.

Cal recordar que per a poder validar els resultats dels esportistes que participen al campionat, cal participar almenys a quatre proves, amb un mínim de dues proves a dues canyes i dues a una canya.

Les places del campionat són 32, amb una classificació individual i una classificació per equips de 4 integrants cadascun, tenint així 8 equips per la competició.

Mantenint la norma dels darrers anys, el dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social.

Estem en temps de sequera, mesos sense gairebé gens de pluja, però des de principis de setmana que les previsions auguren que dissabte a la nit pot caure algun xàfec a Barcelona, però no pinta que pugui ser res important. Pel matí del dissabte, el mar està encalmat, sense corrent i el cel està ben rúfol, fent que la sorra de la platja estigui pràcticament deserta.

A la tarda però, els núvols escampen i el sol guanya la partida als núvols, fent que augmenti l’afluència de gent a la sorra, de manera que a l’hora de marcar els punts de pesca a la platja, hi ha força afluència, especialment al tram marcat de la platja de Sant Miquel.

20:00h – Ja tothom al seu punt de pesca, es comencen a preparar tots els estris per a una jornada de competició de pesca a llancer.

21:00h – Comença la competició! I amb aquesta comença també el canvi de temps, amb un gir del vent cap a Llevant, augmentant (i molt!) la força i de cop aixecant les onades, de manera que s’ha d’estar atent a l’hora de mantenir tot el material ben col·locat per mantenir-lo protegit del vent i de les onades. No gaire més tard també tenim la visita de la pluja, fent que tot el “públic” que quedava a la sorra desaparegui i quedin només els participants a la prova.

Malgrat el fort vent i les cada vegada més altes onades, la corrent al fons és pràcticament inexistent i més enllà del que mouen el vent i les onades, els ploms s’aguanten a lloc i les captures van sortint. Molt actius amb aquest mar remogut, els sargs (Diplodus sargus) són els més presents a la zona, però malauradament la majoria no arriben a la mesura mínima legal de 23 centímetres, amb molts exemplars de 21 i 22 centímetres alliberats, així com d’altres encara més petits amb la mateixa fi. També són presents altres espècies com les mabres (Lithognathus mormyrus), però la majoria d’aquestes no arriben per poc als 20 centímetres que marca la normativa per l’espècie.

Passa la pluja i baixa la ventada, però mantenint l’onatge, un onatge interessant per a pescar al no tenir una forta corrent i no malmetre els baixos de pesca.

I una espècie poc habitual en aquesta època de l’any, com és una círvia (Seriola dumerili) curiosament decideix menjar-se un cuc preparat per l’Albert Codina i acaba sent la peça més gran de la jornada, superant per poc el quilo de pes.

Altres espècies presents a la jornada són les vidriades (Diplodus vulgaris), els besucs blancs (Pagellus acarne), molls de roca (Mullus surmuletus), oblades (oblada melanura), una oradella (Sparus aurata), una salpa (Sarpa salpa) i alguns llobarros (Dicentrarchus labrax). D’aquests darrers, també alguns sota talla són alliberats abans del pesatge, com ho són també algunes aranyes.

02:00h – S’acaba la pesca.

Una vegada s’ha recollit és el moment del recompte i pesatge, que finalment acaba així:

Un podi amb la tercera posició per l’actual (i recent des de fa una setmana) campió de Catalunya de l’especialitat, David Romero, la segona posició per l’actual campió social, Xavier Agell i la primera posició per l’Albert Codina, estrenant-se al caixó més alt del podi en una prova a la platja.

I en la classificació d’equips, els tres primers equips classificats de la passada temporada han tornat a ser els tres primers classificats en aquesta ocasió.

Un inici de campionat remogut per la climatologia, però amb algunes captures força interessants que ens deixen amb moltes ganes de la propera prova, la segona del campionat el diumenge 7 de maig on, depèn com vagi, es poden començar a posicionar alguns esportistes. Però abans d’això, encara hi ha algunes activitats de la Societat, com són la final del Campionat d’Embarcació Fondejada i el segon taller infantil. Fins llavors, salut i bona pesca!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *