5è Campionat d’Espanya de Suret-mar / Duos – Algeciras 18/19-09-2020

Els passats 18 i 19 de setembre es va celebrar la 5a edició del Campionat d’Espanya de suret-mar en la modalitat de duos, tornant novament a les aigües del port d’Algeciras, a Cadis on, per segon any consecutiu una parella de la nostra Societat va viatjar cap allà com a campions de Catalunya per provar sort en aigües andaluses.

Els passats dies 18 i 19 de setembre es va celebrar a Algeciras el cinquè Campionat d’Espanya de suret-mar duos. Els esportistes de la nostra Societat, Daniel Aguilera i Jorge Bonafonte, després del seu inesperat triomf al campionat de Catalunya, van decidir compartir aquestes jornades amb els millors pescadors andalusos. I tot això per que en aquest Campionat únicament hi van participar vuit parelles, sis de les quals eren andaluses, una parella canària i els representants catalans de la nostra Societat.

L’escenari de pesca va resultar magnífic, doncs la “zona norte del llano amarillo” és una part del port d’Algeciras, de gran llargada i amplada, plenament urbana, oberta al públic i que permet la pesca amb absoluta seguretat.

Es tracta d’una zona molt atractiva però amb una complicació important en tant a la dificultat de les captures i en tant a l’existència d’una notable marea, circumstància aquesta a la que no hi són habituats els pescadors mediterranis.

El dia 18 es van convocar les parelles participants a les 13,00h i després de preceptiu sorteig dels llocs de pesca, els equips van començar a preparar els equips per donar inici a la primera màniga a les 15:00h. Els esportistes es van dividir en 2 zones amb la intenció de que, en les tres mànigues, de tres hores de durada cadascuna, únicament es repetís zona en una ocasió per part de cada parella.

Molt vent canviant fou la tònica general de la primera màniga. Tret de sortida del campionat i ja es va poder constatar de bon inici que els pescadors andalusos tenien molt “pescada” la zona, doncs tot començar ja van tenir les primeres llísseres i cap-plans (Liza ramada) a les seves nanses. Alguns llobarros pigallats i cànteres. Ja es van poder veure els primers exemplars de les famoses alatxes (Sardinella aurita) de la zona de considerable talla que assoleixen amb facilitat els 300-400 grams de pes. Cal destacar que els pescadors de la zona les pesquen amb gran aficàcia i amb una tècnica que dista força de l’emprada habitualment en la modalitat de suret-mar.

Passades les 3 hores de la primera màniga ja es va poder constatar la traça de la majoria de les parelles participants i la falta d’adaptació a la zona dels pescadors de la societat que no van saber respondre com cal a les dificultats tècniques de les peces, amb picades gairebé intangibles, i a la pujada de la marea. Mentre totes les parelles van presentar múltiples captures, fins i tot una orada davant l’estupor dels assistents,

els pescadors de la Societat no van aconseguir col·locar a la nansa cap peça. El company Dani Aguilera havia aconseguit clavar un cap-pla de bona talla que després d’un gran salt i d’una carrera “explosiva” va aconseguir trencar la línia del pescador.

Al següent dia es van començar a preparar els equips abans de la sortida del sol, doncs la segona màniga havia d’iniciar-se a les 08:30h. Els esportistes de la Societat, després d’una nit intensa, intel·lectualment i tècnicament, repassant les possibles causes de la frustrant actuació duta a terme, van decidir fer alguns canvis als equips de pesca. Tot això amb la valuosa ajuda d’alguns esportistes catalans amb molta experiència que van facilitar les modificacions de l’equip i els van proposar diferents variacions tècniques.

La segona màniga va resultar més intensa respecte el nombre de captures, doncs la parella guanyadora va aconseguir més de 10kg de llísseres i cap-plans. La parella de la Societat va aconseguir estrenar-se amb 2 captures en Dani Aguilera i 7 en Jorge Bonafonte. A destacar el cap-pla de 2,050kg capturat del Dani.

El resultat d’aquesta segona màniga va resultar molt millor per la parella catalana doncs tot i quedar tercers de sector foren quarts de la general. Les millores eren evidents.

Entre les dues mànigues del dia els esportistes van poder degustar unes bosses de menjar aportades per l’organització, doncs per causa de la COVID19 s’havia suspès el sopar de clausura que s’havia de celebrar juntament amb l’entrega de premis.

La tercera i darrera màniga va començar a la mateixa hora que la primera (a les 15:00h) tot i que les condicions del vent eren menys intenses. En aquesta tercera màniga les ja anomenades alatxes van marcar la diferència, doncs les parelles guanyadores de les dues zones es van dedicar fonamentalment a la pesca d’aquestes, pesca que es va demostrar força més productiva que la de les llísseres i cap-plans. La parella de la Societat únicament va poder fer-se amb dues captures (una llíssera de 1,250kg el Jorge i un llobarro pigallat el Dani), malbaratant nombroses picades que per la seva sutilesa resultaven molt difícils de captar.

Finalment van resultar campions la parella andalusa Manuel Martínez i David González que demostraren la seva gran tècnica pescant entre les tres mànigues 10kg més que els tercers classificats. La parella canària, uns fixes a les competicions andaluses, aconseguiren la quarta posició i la parella catalana es va haver de conformar amb la vuitena posició en una classificació on hi va haver una diferència mínima entre els cinquens i els vuitens.

Fou una experiència molt enriquidora i entre d’altres coses va servir per a conèixer a grans pescadors andalusos.

Hem d’agraïr a la FEDERACIÓN ANDALUZA de pesca l’organització del campionat que, tot i quedar una mica deslluït per la COVID19 i les mesures sanitàries imperants (els esportistes van haver de fer ús de la mascareta en tot moment), ha aconseguit dur a terme un esdeveniment on ha regnat la qualitat tècnica i la companyonia de tots els esportistes que hi van participar.

Felicitats als campions i, tenint en compte l’augment del nivell i de l’interès per l’especialitat a Catalunya, esperem poder celebrar en algun dels nostres ports un proper campionat d’Espanya de suret-mar duos.

(Jorge Bonafonte i Daniel Aguilera)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *