3a prova – Campionat d’Embarcació fondejada 2021 – Mataró – 13-11-21

I després d’una llarga pausa i havent complert la primera prova del Campionat a Vilanova i la Geltrú i la segona a Sant Feliu de Guíxols, tocava tornar a embarcar-se, en un format una mica diferent, ara a les aigües de Mataró.

Portem ja dues temporades atípiques degut a la situació de pandèmia i, tot i que sembla que la normalitat va arribant, encara estem arrossegant els problemes que vam tenir per a disputar proves esportives a principi de temporada, quan tradicionalment es celebra el Campionat d’Embarcació Fondejada. Gairebé cada any tenim l’objectiu de donar per acabat el campionat al mes de març, però les restriccions a les que vam estar sotmesos no van permetre embarcar 5 persones (4 esportistes + patró) fins més endavant. A això també s’hi ha hagut de sumar les (normals i comprensibles) reticències de molts patrons a fer sortides amb les seves embarcacions.

A tot això hi ha que sumar la resta d’activitats que organitza la Societat o que hi participa, quedant un calendari amb temporades molt atapeïdes i d’altres molt tranquil·les.

Finalment sembla que mica en mica les activitats es poden anar realitzant amb relativa normalitat, així que amb el Campionat de Mar-Costa acabat, a falta del Concurs del “Pavo” i l’infantil, només queda acabar el Campionat d’Embarcació.

Com que les dates lliures que han quedat són poques, no sempre es pot fer que coincideixin amb la disponibilitat dels patrons dels diferents ports, de manera que sempre s’han d’anar buscant alternatives per a poder tirar endavant el Cammpionat.

En aquesta ocasió hem tingut la oportunitat de pescar d’una manera diferent a la que hem fet els darrers anys, però no pas inèdita, doncs fa una colla d’anys ja s’havien fet campionats amb format similar. La diferència ha estat la pescar 14 esportistes en una mateixa embarcació.

Per això s’ha contractat una embarcació planadora des de la qual han pogut pescar 7 esportistes a babor i 7 a estribor, fent les corresponents rotacions, de manera que tothom pesqués un dels relleus en una punta i dos relleus a estribor i dos a babor. La organització era la següent: 60 minuts de pesca – 10 minuts per a fer el canvi de lloc – 50 minuts de pesca – 10 minuts per a fer el canvi – 50 minuts de pesca – 10 minuts per a fer el canvi i 50 minuts de pesca, sumant tot plegat 4 hores a lloc.

Aquesta organització és la que s’acostuma a fer en competicions oficials (mundials), de manera que tenim una bona guia per a fer-ho. A més, l’embarcació triada es presta a fer-ho, de manera que després de consultar la proposta entre els nostres esportistes es va decidir fer la prova.

Com que la majoria de nosaltres érem novells en aquest format, es va optar per triar un punt de pesca proper i a poca fondària, per facilitar la pesca i així agafar sensacions. Sortint del Port de Mataró hi ha múltiples opcions d’escenari a diferents profunditats i diferents característiques, però acordant-ho amb el patró (coneixedor expert dels fons de la zona), es va decidir que aquest seria el més apropiat per a fer la prova.

El dijous abans de la prova es fa el sorteig dels punts de pesca al nostre local social. A l’estar tots a la mateixa embarcació, no es fan sectors, tos pescaran als quatre costats de la barca. També es fa un sorteig de “barques virtuals” pel concurs que es fa entre els patrons de les diferents proves, ja que no seria competir en igualtat una embarcació amb 3 o 4 esportistes que una amb 13. Cal recordar que aquesta competició entre patrons està patrocinada per STOREFISHER (www.storefisher.com) que entregarà una sonda LOWRANCE ELITE FS9’ amb transductor tribanda.

Setmana de temporal a tota la costa catalana, però les previsions pel dissabte no són desfavorables per a sortir a pescar, així que toca creuar els dits i que aquestes s’acompleixin.

07:00h – Concentració al punt de trobada, salutacions, entrega dels fulls de control i d’aquí cap al moll i a començar a preparar-se.

07:30h – S’embarca tothom i es van preparant i organitzant tots els esportistes a l’embarcació. Un cop tothom està situat, toca posar proa cap a la zona de pesca.

07:45h – Sortim de port.

08:15h – Un cop fondejats, aproats i preparats, ploma a l’aigua i es comença a pescar. Els visitants més matiners són les oblades, seguides per les vaquetes i serrans. Molta activitat sota la barca, picades continues, tot i que la majoria de les captures són alliberades ràpidament per estar per sota de la mesura autoritzada, com succeeix amb pagres, sargs, cànteres i vidriades, però alguns arriben a la mesura i acaben al cubell. Cal recordar que les mesures mínimes del sarg i el pagre a les nostres proves d’embarcació és de 23cms i les vidriades i cànteres 18cms, les vaquetes són 15. Són també abundants les donzelles i les castanyoles, tot i que per la mida d’aquestes segones, són poques les capturades. També els esparralls s’apunten a ser pujats a bord, però les peces més grans de la jornada són els de la familia dels làbrids, amb pintats, tords i llavions, sent un representant d’aquests darrers la peça més gran de la jornada, pujada a bord per l’Òscar Ortiz. També hi ha hagut picades d’exemplars de mida important, com probablement han estat congres i morenes, espècies molt comunes a la zona, però complicats de pescar amb els equips que s’empren en aquesta especialitat de pesca, amb trencadisses de fil i violentes enrocades.

12:15h – Canyes amunt i toca aixecar el fondeig i fer proa cap a port.

Cal dir que les condicions del mar pràcticament han passat desapercebudes pels esportistes degut a l’estabilitat de l’embarcació, doncs en aquestes mateixes condicions però amb embarcacions de les que acostumem a fer servir, s’hauria ballant i saltat força, ja que hi va haver moments amb algunes ràfegues de vent considerables i canvis de direcció, amb onades superiors al metre d’alçada.

Una vegada a port i descarregada l’embarcació es va procedir al recompte i pesatge, quedant així la cosa:

El campionat sembla que es va posicionant, tot i que com sempre, quan es descarti el pitjor dels resultats de cada esportista, encara hi pot haver algun canvi considerable, però la cosa està interessant.

Volem agraïr la feina de la junta de la Societat per la feina feta per a tirar endavant el Campionat, a Storefisher per l’ajuda i en aquesta ocasió, volem agraïr sobretot al Pitu Casals, que com a patró ens ha ajudat en tot moment i ens ha permès sortir a pescar amb una de les seves embarcacions on, tot i ser una colla, ha regnat la pau i l’ordre en tot moment i hem pogut gaudir d’una interessant jornada de pesca. Una experiència divertida i tècnica, on s’han posat a prova les habilitats de tothom, més enllà de si s’ha pescat més o menys, doncs ja se sap que en un mateix punt, no sempre surt la mateixa quantitat de peix i les mesures d’aquests poden canviar totalment depèn del dia. MOLTES GRÀCIES!

Un altre comentari que cal fer és agraïr a tots els nostres esportistes per accedir a fer una prova diferent, on així tothom s’ha pogut fer una idea real de com és pescar 14 esportistes en una mateixa embarcació, fent les corresponents rotacions. Ara toca que cadascú valori l’experiència tenint en compte els diferents factors i sobretot, pensant sempre en el conjunt, perquè aquest ha estat, és i seguirà sent l’esperit dels campionats.

La propera prova que organitza la Societat és el 80è Concurs del “Pavo” que es celebrarà el proper 28 de novembre al Port de Barcelona, passant abans pel Campionat de Catalunya d’Embarcació fondejada del proper dissabte 20 de novembre a Sant Feliu de Guíxols, molta sort als nostres esportistes. Salut i bona pesca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *