1a Prova – Campionat d’embarcació fondejada 2021 – Vilanova i la Geltrú 18 d’abril

Tornem a posar en marxa el Campionat d’embarcació fondejada, enguany més tard que mai per les restriccions per la COVID19 i després pels temporals que han afectat els darrers caps de setmana, però això ha fet que alguns encara tinguessin més ganes del que és habitual. A més aquest any hi ha alguns canvis al campionat amb nous escenaris en tots els aspectes, com per exemple l’alguer de Vilanova i la Geltrú.

Canvis i més canvis en una temporada que s’augurava complicada des d’un bon inici, les restriccions perimetrals, tocs de queda, distàncies i mesures de seguretat… sumat també a uns caps de setmana on hi havia previsió de donar inici al Campionat on els temporals tampoc es van posar de part nostra.
Durant els darrers anys el nostre Campionat d’embarcació fondejada ha anat evolucionant i adaptant-se a les noves realitats que cada vegada apreten més el nostre esport. El respecte pel medi ambient cada vegada és més notable a les nostres activitats i per aquesta temporada s’han tornat a avaluar les mesures mínimes de les diferents espècies, cosa que sempre costa una mica assimilar-les per part de tots, especialment quan ja es saben les mesures de memòria i hi ha variacions. I no només això, aquest any també s’estan fent proves de nous sistemes per a ser més respectuosos amb els peixos i poder gaudir de molts anys de les nostres activitats de pesca, sistemes de puntuació diferents per a poder arribar a la captura i alliberament als concursos d’embarcació fondejada.

I seguint fent canvis, després de l’acceptació de la temporada anterior de tenir un campionat multiescenari, aquest any s’ha anat un pas més enllà i s’ha buscat un campionat o no només es sortís des de diferents ports, a més, s’ha buscat que les proves fossin en tipus de fons també diferents. Bé, bàsicament sembla que hi haurà que ser un tot-terreny per a poder tenir bons resultats a tots els escenaris, un bonic repte per a tots.

Després de l’ajornament de la prova que s’havia de celebrar a Sant Feliu de Guíxols el passat dissabte 10 de març, finalment la primera prova del campionat 2021 tocava traslladar-la a un escenari nou per a la nostra Societat, Vilanova i la Geltrú.

Com és habitual a les nostres activitats, el dijous abans de la prova es fa el sorteig de les embarcacions i dels punts de pesca, aquests, a més, ja es fan per a tot el campionat, que amb una fórmula matemàtica s’aconsegueix que tots els esportistes es puguin enfrontar entre ells 1 sola vegada a la mateixa embarcació i no repetir companys de tripulació si no hi ha cap incidència. Ja només faltava que el bon temps també ens acompanyés… i no pintava gens malament!

Tot i que les proves del campionat d’embarcació sempre es celebren en dissabte, en aquesta ocasió es va haver de canviar la data a diumenge per a poder aprofitar el cap de setmana, doncs ja som a mitjans d’abril i la situació de pandèmia encara no ha permès començar el campionat i hi ha que aprofitar qualsevol ocasió per a dur endavant les activitats, i clar, la disponibilitat dels patrons i escenaris és bàsica per això.

Diumenge 18 d’abril, Vilanova i la Geltrú, cel força clar, temperatures una mica baixes per l’època, però cap impediment per a que sigui una bona jornada de pesca, doncs només hi ha una molt lleugera brisa i el mar en calma.

Es segueixen les preceptives normes del protocol COVID (temperatura, mascaretes, distància i signatura de la declaració responsable) i es fa camí cap a les embarcacions assignades. Comoditat de sobres a les embarcacions i camí cap al punt de pesca.

Una vegada tots fondejats, a les 8:20 es comença a pescar! Tímidament alguna captura comença deixar-se veure, però de petita talla i a un ritme força lent, de manera que una darrera l’altra, les embarcacions decideixen aixecar el fondeig i dirigir-se cap a un dels altres punts permesos per la competició, de manera que es tornen a agrupar totes les embarcacions altra vegada.

Les captures són força constants i tot i no ser de gran mesura, la diversió està assegurada, els esparralls són els indiscutibles protagonistes de la jornada, exemplars de talla considerable i també juvenils (ràpidament retornats al seu medi per a seguir creixent) van pujant a bord a totes les embarcacions, acompanyats sovint per altres espècies com les donzelles (més conegudes pels locals de la zona com a “senyoretes”) i altres làbrids, destacant alguns de talla considerable, com un tord verd, un llavió i especialment un llampant pintat de 781 grams que acaba sent la peça més gran del dia.

Els pagres també ronden la zona, malauradament de talla força petita, tenint en compte la mesura a la que pot arribar aquesta espècie (pot arribar a uns quants kg de pes), l tractar-se d’una espècie en situació delicada, tot i que la talla legal a dia d’avui és de 18cms, es va decidir per aquesta temporada que a les nostres proves la augmentaríem a 23cm per preservar més encara l’espècie, però la novetat del canvi de mesura va causar alguns errors que finalment es van poder solucionar de manera totalment satisfactòria per a tots. Alguna vidriada, serrà, vaca serrana i sorell també van ser part de les espècies capturades en un distret i agradable matí de pesca.

4 hores després de començar i després de les 4 rotacions pertinents a cada embarcació, toca botzinada, canyes amunt, aixecar fondeig i posar proa cap a port, que la igualtat ha estat la nota del dia i hi ha ganes de veure com ha estat el resultat de la jornada.

Una vegada entregades les bosses amb les captures toca fer el recompte i pesatge per part dels encarregats, amb l’expectació de la resta, doncs així com hi ha dies on estan ben clares les posicions tant a les barques com a la general, en aquesta ocasió les diferències són mínimes i està encara més interessant.

Finalment així queda la classificació:

Un dels nostres patrocinadors, la botiga Store Fisher Barcelona (www.storefisher.com) va sortejar un lot de material de pesca de la marca Tubertini entre els participants a la prova, que en aquesta ocasió es va endur un nou company que s’estrenava a la modalitat i va tenir un altre motiu més per tornar a casa amb un somriure, felicitats David!

Aquesta temporada hi ha un premi diferent a l’habitual, doncs no es destina als pescadors, si no que va destinat als patrons, doncs el patró de l’embarcació que aconsegueixi el major pes en captures en una sola jornada del campionat, rebrà un equip de sonda LOWRANCE ELITE FS9′ amb transductor tribanda gentilesa de Storefisher. A més, també es va repartir merxandatge de la marca LOWRANCE entre els participants.
De moment el primer classificat pel premi de la sonda LOWRANCE és per l’embarcació MIL·LENIUM, veurem com van les classificacions a les properes proves.

Després de tot plegat i haver col·locat les captures a les neveres per al seu transport, es va procedir a dur-les cap a l’entitat benèfica de Formació i Treball de la Fundació D’ins, on es cuinaran a l’escola i serviran per aliment d’aquells qui ho necessiten.

Hem de destacar l’ajuda dels nostres companys i amics de la secció de pesca del Club Nàutic de Vilanova i la Geltrú per la seva ajuda i col·laboració en tot moment, per a poder dur a terme una divertida i emocionant jornada de competició de pesca. Moltes gràcies per tot i esperem poder-nos tornar a trobar aviat!

En breu ens tornarem a embarcar per a la segona prova del campionat, en aquesta ocasió, si el temps i la pandèmia ho permet, serà a Sant Feliu de Guíxols, fins llavors, salut i bona pesca!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *